Čínští astronauti se úspěšně připojili k vesmírné stanici Tiangong

Čínští astronauti se úspěšně připojili k vesmírné stanici Tiangong
Fotografie: unsplash.com
  • Tříčlenná posádka stráví na vesmírné stanici šest měsíců
  • Během pobytu budou provádět experimenty a dohlížet na dokončení stanice
  • Na konci roku posádku Shenzhou 14 nahradí Shenzhou 15

Tříčlenná posádka mise Shenzhou 14 odstartovala v neděli ráno středoevropského času z pouště Gobi k čínské vesmírné stanici Tiangong na nosné raketě Long March 2F (Dlouhý pochod). Kapsle se připojila k základnímu modulu Tchien–che asi šest hodin po startu. Čínskou vesmírnou stanici tak celkově navštívila třetí posádka astronautů.

Posádku tvoří Chen Dong, který je velitelem mise, Lie Yang a Cai Xuzhe. Na vesmírné stanici stráví podle space.com přibližně šest měsíců a po tuto dobu budou provádět řadu experimentů, instalovat nové vybavení do modulu Tchien-che uvnitř i vně, tedy i podnikat výstupy do vesmíru. Během jejich pobytu na stanici také přiletí dva zbývající moduly Wentian a Mengtian. Starty jsou naplánované na červenec a říjen. Jakmile se tyto dva moduly připojí k základnímu, utvoří kompletní čínskou vesmírnou stanici ve tvaru T, která by měla být asi o 20 % těžší než Mezinárodní vesmírná stanice.


Předchozí dvě mise Shenzhou 12 a Shenzhou 13 vyslaly také tři astronauty k základnímu modulu. První mise trvala tři měsíce a druhá půl roku. Posádka mise Shenzhou 13 se vrátila na Zem letos v dubnu, doposud tak byla stanice neobydlená. Nastávající mise Shenzhou 15 by měla odstartovat na konci letošního roku a vystřídat aktuální posádku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze