Co dokáže nová nejvyšší vesmírná raketa světa?

Co dokáže nová nejvyšší vesmírná raketa světa?
Fotografie: SpaceX
  • Raketa Starship měří 120 metrů
  • Má dopravovat náklad i posádky na Měsíc a Mars
  • Společnost SpaceX se připravuje na první orbitální let

Úspěchy i neúspěchy firmy excentrického miliardáře Elona Muska jsou jedním z nejdiskutovanějších vesmírných témat současnosti. Společnost SpaceX pokořila sestavením lodi Starship a boosteru Super Heavy další milník. Světu totiž představila nejvyšší vesmírnou raketu všech dob, která momentálně stojí na základně Starbase u texaské vesničky Boca Chica.

Známé prototypy vesmírné lodi Starship a rakety Super Heavy společně tvoří plně znovupoužitelný systém přepravy zvaný Starship, který se svou 120metrovou výškou strčil do kapsy dosud nejvyšší raketu světa – Saturn V. Ta je o deset metrů nižší a v rámci programu Apollo vynesla posádku na Měsíc. Cíl nové největší rakety je však mnohem ambicióznější. Musk chce raketou Starship dopravit lidstvo až na Mars.


Raketa Starship by tedy v budoucnu měla dopravovat lidi jak na Měsíc, tak na Mars. Znovupoužitelnost a možnost tankování na orbitě z rakety dělají prostředek, který zvládne dopravit náklad i posádku prakticky kamkoliv ve Sluneční soustavě. V plánu by však mohlo být i „pozemské“ využití. V takovém případě by Starship sloužil jako superrychlý dopravní systém pro naši planetu Zemi.

Vesmírná loď Starship s nosičem Super Heavy
Vesmírná loď Starship s nosičem Super Heavy

O horním (druhém) stupni rakety, tedy samotné lodi Starship, jste jistě slyšeli hodně. Chlubí se šesti motory Raptor, měří 50 metrů a má za sebou několik úspěšných i neúspěšných testovacích letů. První stupeň rakety, tedy nosič Super Heavy, je vysoký 70 metrů a motorů Raptor má dokonce 29. Jeho úkolem bude dostat loď na oběžnou dráhu a vrátit se zpět na Zem.

To nosič čeká už velmi brzy, protože SpaceX se připravuje na první orbitální let. Prototyp lodi Starship SN20, který je pro orbitální starty navržen, odstartuje společně s boosterem Super Heavy z rampy v Boca Chica a vydá se směrem na východ. Raketa se od lodi oddělí přibližně po třech minutách a přistane v Mexickém zálivu. Starship bude mezitím prozkoumávat oběžnou dráhu a po 90minutovém letu se pokusí o přistání v oceánu. Kdy se ale orbitální let uskuteční, zatím nevíme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze