Co znamená SPF na opalovacím krému a který vás ochrání nejlépe?

Co znamená SPF na opalovacím krému a který vás ochrání nejlépe?
Fotografie: unsplash.com
  • SPF faktor udává ochranu proti UVB záření, které je zodpovědné za spálení od Slunce
  • Opalovací krémy nabízejí také ochranu proti UVA záření, které způsobuje stárnutí kůže
  • Ochrana na pokožce vydrží asi dvě hodiny a je potřeba se opakovaně mazat

Začíná období léta, tedy i doba, kterou trávíte u vody a v přírodě. Při vysokých teplotách se doporučuje nosit pokrývku hlavy, dodržovat pitný režim a mazat se opalovacím krémem. Většina z nás se při koupi opalovacího krému řídí slunečním faktorem SPF. Víte ale, co toto číslo značí?

SPF je zkratka Sun Protection Factor a na každém opalovacím krému udává ochranu proti UVB záření. To je zodpovědné za spálení od Slunce a rakovinu kůže. Číslo na opalovacím krému udává, kolik UVB záření propouští a čísla v tomto případě nejsou lineární s výší ochrany. Například SPF 15 umožňuje, aby jedna patnáctina slunečních paprsků pronikla k pokožce, což představuje asi 7 %. Tato ochrana tedy filtruje přibližně 93 % UVB paprsků. Krém s označením SPF 30 pak filtruje cca 97 %. Důležitou informací také je, že dvě vrstvy ochranného krému mají pořád stejnou ochranu a nenásobí se.

Podstatné je ale také kontrolovat na krémech UVA záření, které je zodpovědné za stárnutí kůže, pigmentaci a rakovinu kůže. Tento typ UV záření navíc proniká i přes sklo. V případě, že je na krému v kroužku označení UVA, znamená to, že krém chrání i před tímto typem záření. Žádný přípravek však neposkytuje 100% ochranu před slunečním zářením a je potřeba na to při pobytu na Slunci myslet.


Existuje ještě UVC záření, to však ale na opalovacích krémech nenajdete. Má sice nejvyšší energii z UV záření, a je tak nejnebezpečnější, ale jeho vlnová délka je příliš krátká, aby dosáhla Země. Toto záření tak pro vás nepředstavuje žádné riziko, pokud se nenacházíte ve vesmíru.

Dle bbc.com se odborníci domnívají, že většina lidí používá opalovací krém v malém množství. Opalovací krém by měl být aplikován na pokožku každé dvě hodiny, a to bez ohledu na to, jak vysoká je jeho ochrana. V případě, že je krém voděodolný, dokáže vás po určitou dobu chránit i přes kontakt s vodou, nebo potem. Je však potřeba myslet na to, že i přes voděodolnost se postupně účinnost ochrany ztrácí a je nezbytné se znovu namazat v tomto případě dříve než za dvě hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze