Coca-Cola nasazuje držák z kartonového papíru. Je to další krok k dekarbonizaci

Coca-Cola nasazuje držák z kartonového papíru. Je to další krok k dekarbonizaci
Fotografie: unsplash.com
  • Multipacky 4 a 6 plechovek držela až dosud pohromadě plastová smršťovací fólie
  • Nově ji nahradí tzv. Keelclip – unikátní řešení z kartonového papíru
  • Díky jeho používání se v Česku a na Slovensku ušetří ročně až 35 tun plastu

Společnost Coca-Cola HBC se snaží neustále hledat a zavádět inovativní obalová řešení, která snižují ekologickou stopu, eneregtickou náročnost a představují dlouhodobě udržitelná řešení. Jedním z nich je i kartonový držák na plechovky – Keelclip, který plnohodnotně nahrazuje dosud používané plastové fólie. Funguje na jednoduchém principu skládacího mechanismu, pomocí kterého je možné uchytit 4 až 8 plechovek najednou. Snazší je i následná manipulace pro zákazníka, který může velmi snadno odejmout jednotlivé plechovky s nápojem z držáku.

Přesunem na KeelClip a kartonové balení se zbavíme značné části plastových folií. Tato inovace v podobě minimalistického balení tak pomáhá významně snížit zátěž na životní prostředí, tedy množství plastů ve výrobě. Lokálně tím ušetříme až 35 tun plastů ročně jen na českém a slovenském trhu,” vysvětluje Michal Dyttert, ředitel pro vnější vztahy a udržitelnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko. Keelclip bude fólii na nápojích v plechovkách nahrazovat postupně v průběhu tohoto roku. Původní balení se smršťovací fólií se již přestane vyrábět. V tomto novém kartónovém obalu budou moci zákazníci zakoupit Coca-Colu a dále i multipacky Coca-Cola Zero, Fanty, Sprite a Kinley, a to postupně od dubna.

Kartonový držák Keelclip v sobě spoujuje řadu výhod, jedná se o ekologický, praktický, zcela recyklovatelný a bio rozložitelný obal. Zároveň má certifikaci FSC, která garantuje jeho původ z legální těžby a trvale udržitelně a sociálně prospěšně obhospodařovaného lesa či recyklovaných zdrojů. Přechod na tento udržitelný obal je dalším střípkem v mozaice ambiciózní environmentální strategie společnosti Coca-Cola „World Without Waste“. Její součástí je dosažení stoprocentní recyklovatelnosti svých nápojových obalů, což se na českém i evropském trhu společnosti Coca-Cola HBC již podařilo splnit. Do roku 2025 plánuje v zemích Evropské unie zvýšit poměr recyklovaného PETu ve svých lahvích až na 50 %. Do roku 2030 chce společnost vytřídit a zrecyklovat stejné množství nápojových obalů, jaké uvede na trh. Do roku 2040 plánuje mít Coca-Cola uhlíkově neutrální podnikání v celém svém hodnotovém řetězci.

Keelclip

K dosažení svého cíle podnikne Coca-Cola HBC následující kroky:

  • Do roku 2025 investuje 250 milionů eur do aktivit, které povedou ke snížení emisí.
  • Do roku 2040 dekarbonizuje výrobní procesy přechodem na 100% obnovitelnou elektrickou energii a nízkouhlíkové zdroje energie prostřednictvím inovací v oblasti energetické účinnosti.
  • Zvýší podíl rPET materiálů, přijetím bezobalových nebo opětovně použitelných řešení a sníží plasty v sekundárních obalech na minimálně 50 % v roce 2025.
  • Poskytne zákazníkům energeticky účinné a ekologické chladicí lednice s technologií SmartCool.
  • Sníží emise z přírodních přísad, které používá do svých nápojů.
  • Implementuje program „Zelený vozový park“, aby byly podpořeny alternativy s nízkými nebo žádnými emisemi uhlíku.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze