Crew–5 s astronauty na ISS odletí nejdříve na konci září

Crew–5 s astronauty na ISS odletí nejdříve na konci září
Fotografie: NASA
  • Původně měla mise odstartovat na začátku září
  • Odklad způsobila renovace a opravy na kosmické lodi Dragon a nosné raketě Falcon 9
  • V Dragon Endurance poprvé poletí ruská kosmonautka

Posádka Crew–5 měla odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na začátku září, aby vystřídala aktuální astronauty mise Crew–4, kteří obývají ISS od 27. dubna. Pátá rotace posádky do mikrogravitační laboratoře pro vědeckou expedici však NASA posunula nejdříve na 29. září 2022.

Posádku budou tvořit astronauti Nicole Mann, Josh Cassadou, Kóiči Wakata z Japonska a ruská kosmonautka Anna Kikina. „Start na konci září umožní SpaceX dokončit hardwarové zpracování a týmy mise budou pokračovat v revizi data startu na základě plánu návštěv vesmírné stanice,“ uvedla NASA v aktualizaci. Posádka poletí na vesmírnou stanici v modulu Dragon Endurance, který aktuálně prochází renovací a tým instaluje nové padáky, tepelný štít a další. Jakmile bude renovace dokončena, bude kosmická loď přemístěna do Kennedyho vesmírného centra na Floridě.


Kosmická loď poletí k ISS již podruhé, poprvé letěla s posádkou Crew–3. Pro tento let připravuje SpaceX také novou nosnou raketu Falcon 9, na které však musí některé vybavení nahradit poté, co byly přístroje během přepravy poškozeny. Po výměně potřebného zařízení bude raketa testována a teprve poté může být certifikována pro let. Poté mohou být Falcon 9 i kosmická loď přemístěny na startovací rampu.

Tento let bude také prvním, který ponese na palubě ruského kosmonauta. NASA se nedávna dohodla s ruskou agenturou Roskosmos na výměně sedadel při cestách na ISS. Astronauti NASA tak budou létat na palubě rakety Sojuz a naopak ruští kosmonauti budou létat v kapsli Dragon od SpaceX. První kosmonautkou bude právě Anna Kikina, dalším se stane Andrej Fadějev, který poletí v rámci mise Crew–6 příští rok na jaře. Naopak astronaut NASA Frank Rubio poletí na ISS v raketě Sojuz, která by měla odstartovat 21. září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze