Další prachová bouře na Marsu by mohla ukončit provoz NASA inSight

Další prachová bouře na Marsu by mohla ukončit provoz NASA inSight
Fotografie: NASA
  • Modul neustále ztrácí energii kvůli prachu, který se snáší na solární panely
  • Poslední prachová bouře snížila energii z 425 Wh na 275 Wh za jeden sol
  • Seismometr bude nyní na dva týdny vypnut, aby InSight vydržel co nejdéle

NASA InSight byl vypuštěn 5. května 2018 na nosné raketě Atlas V a na Marsu přistál 26. listopadu téhož roku. Jedná se o přistávací modul, který na Marsu studoval jeho kůru, plášť a jádro a poskytoval nové informace o tom, jak se Mars před miliardami let tvořil. Modul pohání solární panely, které postupně ztrácí výkon kvůli prachu, jenž se na něj neustále snáší.

Za dobu svého pobytu detekoval více jak 1 300 zemětřesení – to poslední bylo doposud největší zaznamenané. Informace z otřesů umožnily vědcům změřit hloubku kůry, pláště i jádra Marsu. Kromě toho InSight zaznamenával data o počasí a studoval zbytky magnetického pole Marsu. Tým nedávno zaregistroval pokles energie, jelikož se nad jižní polokoulí Marsu přehnala prachová bouře. Bouře se nacházela od modulu asi 3 500 km, což bylo dostatečně daleko, aby měla na modul jen malý dopad.


3. října se však bouře rozrostla natolik, že kolem InSight se prašnost zvedla o 40 %. To způsobilo další pokles energie z aktuálních 425 Wh za jeden marťanský den (sol) na 275 Wh za jeden sol. To má za následek to, že seismometr InSight je v provozu 24 hodin každý druhý sol. Ani to však není dostačující pro to, aby se baterie mohla plně nabít. Aby se modul za pár týdnů zcela nevypnul, NASA uvedla, že seismometr na následující dva týdny zcela vypne. „Pokud to zvládneme, můžeme pokračovat v provozu až do zimy – bojím se ale další bouře, která přijde,“ řekl projektový manažer InSight, Chuck Scott.

Tým očekává, že mise InSight skončí mezi koncem tohoto měsíce a lednem 2023, vše záleží na tom, jak moc bude prach na solární panely dopadat. Modul však již svoji misi dávno dokončil, prodloužení jeho životnosti je jen bonusem pro další hledání a měření zemětřesení. Prachové bouře mohou na Marsu dosahovat až 97 km/h, avšak marťanský vzduch je řidší než ten na Zemi – síla bouře je tak mnohem menší. Většinou se prach vynese vysoko do atmosféry a poté pomalu klesá dolů, což může trvat i několik týdnů. Ačkoliv jsou tyto bouře na Marsu po celý rok, nejčastěji se vyskytují během severního podzimu a zimy, která se nyní chýlí ke konci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze