Další vesmírná mise bude zkoumat fungování mozku astronautů

Další vesmírná mise bude zkoumat fungování mozku astronautů
Fotografie: brain.space
  • Izraelská společnost vyvinula speciální helmy pro snímání EEG
  • Jsou přesnější a jednodušší na používání
  • Mohou tak dopodrobna zmapovat práci mozku astronautů ve vesmíru

Izraelská společnost brain.space plánuje měřit mozkovou aktivitu astronautů ve vesmíru a hodlá to provést v rámci příštího vyslání posádky společnosti SpaceX na Mezinárodní vesmírnou stanici. Zařízení, které bude sloužit ke sledování mozkové aktivity, vypadá jako helma pokrytá malými hrbolky, ale ve skutečnosti jde o bezdrátový přístroj, který snímá hodnoty elektroencefalogramu (EEG). Přístroj zaznamenává mozkovou aktivitu pomocí neinvazivního přístroje s elektrodami připevněnými k hlavě a provádí se za účelem diagnostiky celé řady problémů, jako je mimo jiné epilepsie a spánková apnoe.

Brai Space

Helma je vybavena 460 senzory, což je podle společnosti dvacetkrát více než počet senzorů v běžném EEG vybavení. Dalším zajímavým aspektem je, že helma se přizpůsobí lebkám různých tvarů a velikostí pro přesné měření. Přesto však má být její obsluha snadnější, než je tomu u dosud používaných přístrojů. A to také díky tomu, že nepotřebuje kvůli měření nanášet vodivý gel na hlavu. Výsledkem bude záznam dat mozkové aktivity v petabajtech.

Náhlavní souprava monitoruje kognitivní a mentální kondici osoby, která ji nosí. Může mimo jiné pomoci pochopit stavy, jako je změna nálady, únava a kognitivní stres. Astronauti na palubě mise Axiom-1 budou náhlavní soupravu EEG používat mezi 2. a 8. dubnem na palubě vesmírné stanice při prvním experimentu svého druhu. Cílem je zjistit, zda se neurologická aktivita astronautů v mikrogravitaci mění a jak tato zjištění ovlivní sny o dlouhodobých cestách do vesmíru, například na Mars a dále.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze