DARPA háže další bombu na kryptoměny. Nejsou tak decentralizované, jak se zdá

DARPA háže další bombu na kryptoměny. Nejsou tak decentralizované, jak se zdá
Fotografie: Unsplash
  • Hloubková analýza zpochybňuje samotnou infrastrukturu
  • Existuje řada způsobů, jak omezit její fungování
  • Podle odborníků jde o čistě teoretické spekulace

Jako by to Bitcoin a další kryptoměny neměly v poslední době už tak dost složité, agentura DARPA přišla se zprávou, která do značné míry zpochybňuje blockchainovou infrastrukturu. Ta je jedním z nejdůležitějších pilířů víry v kryptoměny, a to díky tomu, že slibuje decentralizaci, neměnnost, transparentnost a efektivitu.


Hloubková studie odhaluje, jak může velmi malý počet účastníků získat nadměrnou kontrolu nad celým ekosystémem. Za poslední půl desetiletí kontrolovali 60 % čistého celosvětového provozu bitcoinů pouze tři poskytovatelé internetových služeb (ISP). Zpráva také připomíná údaj z roku 2020, podle nějž pouze 4,5 % vlastníků bitcoinů kontroluje více než 85 % celého kryptofondu. Zpráva neodhaluje žádnou zranitelnost v kryptograficky zabezpečené síti blockchain. Místo toho upozorňuje na slabiny v systémech, které na ni dohlížejí. Například dočasné změny provedené v softwaru blockchainu mohou změnit transakce. Stejně tak může být síťový subjekt, který kontroluje velký podíl určitého blockchainu, donucen nebo rozhodnut odmítnout služby z různých důvodů.

Studie upozorňuje, že provoz protokolu není šifrován, což otevírá dveře útokům typu man-in-the-middle. 21 % uzlů, které bitcoinovou síť ovládají, používá starou verzi klienta bitcoinového jádra, která je náchylná k útokům. Další systémovou chybou je, že neexistuje žádný systém sankcí, pokud se provozovatel uzlu začne chovat nestandardně. Jinými slovy to znamená, že pokud se najde dostatečně velká síla se špatnými úmysly, může jí její činnost bez problémů projít. „Mohou přepisovat historii. Mohou cenzurovat transakce. Mohou způsobit, že nebudete moci utratit své bitcoiny,“ říká Dan Guido, generální ředitel společnosti Trail of Bit, která se na studii podílela.

Podle kryptoměnových odborníků, které oslovil npr.com, je většina výtek čistě teoretického rázu, které navíc mohou být v budoucnu snadno odstraněny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze