Dejte sbohem kabelům. HTC uvede na trh své první skutečně samostatné VR brýle

Dejte sbohem kabelům. HTC uvede na trh své první skutečně samostatné VR brýle
  • Nové VR brýle Vive Focus nepotřebují ke svému fungovaní kabely ani zapojení mobilního telefonu
  • Disponují jemnými AMOLED displeji s velmi nízkou odezvou, výkonným procesorem Snapdragon 835 a vlastním pohybovým ovladačem
  • Určeny budou prozatím pouze pro čínský trh, přičemž cena ani dostupnost nebyla oznámena

Virtuální realitu si mohl v posledních letech vyzkoušet už kde kdo. Objevila se zařízení jako Rift od společnosti Oculus či PlayStation VR od Sony a do tvorby vlastních VR brýlí pro svá vlajková zařízení se dokonce pustilo i mnoho výrobců smartphonů. Za krále všech VR zařízení jsou přitom brány brýle Vive od HTC, avšak i ty drží při zemi jedno zásadní omezení. Musíte být pro jejich používání připojeni kabely k počítači, tedy pokud si k nim nepřikoupíte speciální adaptér od Intelu či TPCASTu, které půjdou do prodeje až příští rok za nemalou částku. Jak již bylo naznačeno, existují i mobilní VR brýle, ale do nich se musí nejprve vložit kompatibilní telefon, aby fungovaly, a kvalita je pochopitelně nižší.

HTC Vive
Opěvované VR brýle HTC Vive

To se ovšem chystá HTC změnit svým nových přírůstkem do rodiny Vive jménem Focus. Jedná se o první VR brýle od HTC, které fungují samy o sobě a podobají se tak kupříkladu brýlím Oculus Go. Nepotřebují k běhu kabely ani žádné jiné zařízení. Ještě mnohem důležitější je ovšem fakt, že Focus je prvním zařízením vytvořeném pro otevřenou platformu Vive Wave VR. Do té se může zapojit jakýkoli výrobce, přičemž v Číně se přihlásilo již 12 partnerů, kteří v budoucnu vyrobí pro novou platformu vlastní hardware.

Co se samotného zařízení Focus týče, jeho srdcem je pokročilé 6osé snímání pohybu. Krásný obraz mají očím přinést AMOLED displeje s velmi nízkou odezvou a podle slov HTC „bezkonkurenční jemností“. Samotné rozlišení je však prozatím neznámé. Zařízení bude pohánět výkonný procesor Snapdragon 835, který je pro VR dobře přizpůsobený a nalezneme jej v řadě nejdražších a nejvýkonnějších telefonů letošního roku. Zapomenout nesmíme ani na speciální pohybový ovladač, který bude přidán v prodejním balení.

HTC Vive
Kabely potřebné k fungovaní dřívějšího HTC Vive VR

HTC dokonce uzavřelo partnerství s vývojáři z týmu Unity pro usnadnění vydávání obsahu pro PC, mobilní vývojáře i novou kategorii samostatných VR zařízení. Nejprve se bude HTC s Vive Focus soustředit na čínský trh, přičemž do Evropy či USA se brýle vůbec nemusejí dostat. Na těchto trzích by totiž běžely na platformě Daydream VR od Googlu. Dostupnost ani cena nejsou v současnosti známé.

Zdroje: blog.vive.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze