Dívejte se online. Dnes na ISS vystoupí poprvé do vesmíru Evropanka

Dívejte se online. Dnes na ISS vystoupí poprvé do vesmíru Evropanka
Fotografie: NASA
  • Samantha Cristoforetti z ESA dnes vystoupí do vesmíru jako první Evropanka
  • Výstup podnikne s ruským kosmonautem Olegem Artěmjevem
  • Ve vesmíru stráví přibližně sedm hodin a NASA bude vše vysílat online

Dnes odpoledne podnikne astronautka a kosmonaut výstup do vesmíru z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Astronautka Evropské vesmírné agentury (ESA) Samantha Cristoforetti a kosmonaut Oleg Artěmjev vystoupí z modulu Poisk, který se nachází na ruské straně stanice a je orientován směrem do vesmíru. Christoforetti se tak stane první Evropankou, která podnikne výstup do vesmíru.

Pro Artěmjeva to bude již třetí výstup do vesmíru. Doposud strávil mimo ISS 14 hodin a 19 minut. Ve vesmíru by měla dvojice strávit podle ESA až 7 hodin, během kterých by měli instalovat platformy a hardware adaptéry pracovních stanic pro laboratoře ISS. Kromě toho rozmístí 10 nanosatelitů určených pro sběr dat a připraví robotickou paži, která je připevněná na modulu Nauka, k jejím prvním operacím. Astronauti by měli přesunout její ovládací panel a naistalovat adaptér.


Samantha Cristoforetti pobývá na ISS již od dubna tohoto roku v rámci expedice 67. Na vesmírné stanici je však již podruhé. První vesmírný let k ISS podnikla v roce 2014. Oba astronauti budou mít na sobě skafandry Orlan, které byly vyrobeny v Rusku. Artěmjev bude mít na obleku červené pruhy a Christoforetti modré. Tento rok jde už o šestý výstup do vesmíru z ISS a NASA bude vše vysílat online. Přenos začne v 15:30 SELČ, ale samotný výstup začne až o půl hodiny později.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze