Dnes končí výstava korunovačních klenotů v katedrále sv. Víta

Dnes končí výstava korunovačních klenotů v katedrále sv. Víta
Fotografie: pixabay.com
  • Dnes do 18:00 hodin si můžete v katedrále sv. Víta prohlédnout korunovační klenoty
  • Zítra budou znovu uloženy do Korunní komory ve svatováclavské kapli katedrály

Dnes si mohou lidé až do 18:00 hodin naposledy prohlédnout korunovační klenoty, které jsou vystavené v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Po zkušenostech z předchozích dnů budou muset lidé opět čekat ve frontě i několik hodin. Zítra budou korunovační klenoty a další historické předměty znovu uloženy do Korunní komory ve svatováclavské kapli katedrály a sedm klíčníků zamkne její dveře.


O vystavení klenotů rozhodl prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Výstava měla původně trvat pouze do soboty, Pražský hrad se ale rozhodl výstavu kvůli velkému zájmu veřejnosti prodloužit. Jedná se o jednu z nejkratších výstav korunovačních klenotů v historii. Podle ČTK byly klenoty nejdéle k vidění v květnu 2016, kdy výstava trvala 15 dní.

I po prodloužení výstavy byl o klenoty velký zájem. Každý den výstavu navštívilo přes 4 tisíce lidí. Přišlo by jich více, ale kapacita katedrály podle Pražského hradu více než 4 500 návštěvníků denně nepojme. U vitríny s klenoty mohli lidé strávit přibližně 20 sekund. Dnes je poslední den, kdy si můžete prohlédnout svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, zlatý ostatkový kříž, korunovační meč a královský plášť s hermelínovým límcem. Lebka svatého Václava mohou je v kapli, kde jsou uloženy i jeho ostatky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze