Dnes začíná Czech Space Week. Na co se můžete těšit?

Dnes začíná Czech Space Week. Na co se můžete těšit?
Fotografie: NASA
  • Pátý ročník bude trvat od 28. listopadu do 2. prosince
  • Festival chce popularizovat odvětví vědy a kosmologie
  • Program je dostupný pro širokou veřejnost na různých místech ČR

Dnešním dnem začíná již pátý ročník festivalu Czech Space Week zaměřený na kosmický průmysl. Akce bude trvat až do 2. prosince a začne dnes akcí nazvanou Space2Business, která bude trvat až do zítřejšího dne v Kongresovém centru v Praze. Tato akce je příležitostí pro start-upy, studenty, výzkumné instituce, ale i další subjekty, které hledají možnost pracovat v kosmickém průmyslu.

Česká republika, která je součástí Evropské vesmírné agentury (ESA), podle ČTK navýší svoje investice do kosmických programů o 60 milionů Kč, tedy asi na 1,6 miliardy korun ročně. To by mělo pomoci českým firmám zapojit se do vesmírných aktivit. „Česká republika si je vědoma strategického významu kosmických aktivit pro naši ekonomiku, technologický pokrok i bezpečnost Evropy. Proto je naše aktivní role v ESA tak důležitá,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.


Hlavním cílem festivalu je popularizace vědy i kosmologie. K většímu zájmu také přispěl Aleš Svoboda, který byl nedávno vybrán agenturou ESA jako záložní astronaut. Czech Space Week se nebude odehrávat jen v Praze, můžete se zajít podívat na různé přednášky, komentované prohlídky, dokumentární filmy i večerní pozorování oblohy. Některé akce jsou vhodné i pro malé děti, jiné jsou zaměřené na studenty a nadšence pro vědu.

Co festival nabízí?


V Plzni si můžete hned zítra 29. listopadu prohlédnout interaktivní exponáty, které pomáhají k pochopení vesmíru, stejně jako pozorovat noční oblohu. Tady si přijdou na své i děti. Pokud vás zajímají spíše planety kolem nás, v Planetáriu v Uherském Brodě budou ve stejný den promítat zajímavosti o planetách v naší Sluneční soustavě.

Můžete se podívat na planety opravdu z blízka.

Ve středu 30. listopadu se bude Hvězdárna a planetárium Teplice věnovat Měsíci. Odpoledne budou nachystány přednášky pro malé děti, k večeru pak pro větší diváky. Pokud jste z Hradce Králové, můžete ve stejný den navštívit Technologické muzeum Hradce Králové, kde se bude konat vesmírná procházka ve virtuální realitě. Můžete se tak podívat na planety opravdu z blízka.

Zajímáte se o teleskop Jamese Webaa? V Cafe Nobel v Ústí nad Labem bude 1. prosince teoretický fyzik prof. Petr Kulhánek přednášet právě o tomto nejdražším vědeckém přístroji, který lidstvo postavilo. A pokud vás zajímá, jak je to s kosmickým smetím a jeho sledováním, na Hvězdárně a planetáriu Teplice se bude konat přednáška. Kompletní program pak naleznete na czechspacenews.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze