Do řeky Seina zabloudila velryba. Záchranáři jí nedokázali pomoct

Do řeky Seina zabloudila velryba. Záchranáři jí nedokázali pomoct
Fotografie: unsplash.com
  • Běluha byla spatřena v Seině asi 70 km od Paříže minulý týden v úterý
  • Záchranáři se rozhodli velrybu vylovit a odvézt do svého přirozeného prostředí
  • Po výlovu zjistili, že je velryba ve špatném zdravotním stavu
  • Záchranáři museli běluhu utratit

Minulý týden v úterý byla v Seině asi 70 km od Paříže spatřena běluha severní. Velryba byla podvyživená a nejevila žádné známky chuti k jídlu. Běluha neměla zájem o žádné ryby, které jí nabízeli záchranáři k jídlu. Velryba se ani nesnažila najít cestu zpět do Lamanšského průlivu, aby se mohla dostat zpátky do svého přirozeného prostředí.


Záchranáři se po týdnu pokusů o záchranu rozhodli běluhu z Seiny vytáhnout a převést do Normandie. Výlov velryby z řeky trval téměř šest hodin. Záchranáři museli k vyzvednutí 800kg kytovce použít jeřáb. Po vylovení zjistili, že je zdravotní stav běluhy velmi špatný. To bylo způsobeno hlavně tím, že nejedla, jak informuje bbc.com.


„S těžkým srdcem oznamujeme, že běluha nepřežila,“ napsala ve středu na Twitter skupina ochránců přírody Sea Shepherd France. Odborníci ale stále nevědí, jak se velrybě podařilo doplavat tak daleko od svého domova. Podle francouzské observatoře Pelagis, která se specializuje na mořské savce, je nejbližší populace běluhy u souostroví Svalbard, severně od Norska, 3 000 km od Seiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze