Nalaďte se na halloweenskou náladu strašidelnou hudbou z vesmíru

Nalaďte se na halloweenskou náladu strašidelnou hudbou z vesmíru
Fotografie: NASA
  • NASA slaví Halloween vytvořením strašidelných hudebních skladeb ze zvuků, které vydávají vesmírná tělesa
  • Skladby jsou vytvořeny převedením různých vln a záření na klasické zvukové vlny
  • Celou sbírku 22 krátkých skladeb z celé naší sluneční soustavy si můžete poslechnout na SoundCloudu

NASA není jen o vědeckém zkoumání vesmíru a otisknutí lidské stopy v jeho vzdálených koutech. Občas se i NASA trochu odreaguje od seriózní vědecké práce nějakým menším projektem pro ukázání, že vesmír není jen nudná věda a koukání do všepohlcující temnoty. Proto si pro nás na dnešní Halloween připravila sbírku strašidelných vesmírných zvuků, které nás mají naladit do děsivé atmosféry „svátku mrtvých“.

Vesmír - sonda Cassini nad Saturnem
Sonda Cassini nad povrchem Saturnu

Zvuky pocházejí z nespočtu různých misí této světoznámé vesmírné agentury k Jupiteru, Saturnu a jiným vesmírným tělesům. A i když nám hororově laděný sci-fi film Vetřelec vždy tvrdil, že „ve vesmíru nás nikdo neuslyší křičet“, tak NASA ukázala, že to není tak úplně pravda. „Zvuky“, ze kterých jsou skladby složeny, totiž nejsou zvukové vlny v tom pravém slova smyslu, nýbrž elektromagnetické emise, které vědci následně konvertovali na zvukové vlny.

Vesmír - polární záře Saturnu
Polární záře na Saturnu

Kupříkladu jednou z nejděsivějších skladeb v albu jsou zvuky Saturnu. NASA popisuje planetu následovně. „Zdrojem jsou mnohé rádiové emise, které zaznamenala vesmírná sonda Cassini. Ony rádiové vlny přitom úzce souvisejí s polární září na pólech planety. Tyto polární záře jsou zároveň velmi podobné těm na naší Zemi.“ Jiná skladba naopak vznikla zachycením světelného záření sondou Kepler z hvězdy KIC7671081 a stejným převodem na zvukové vlny.

To vše jsou však jen malé úryvky z opravdu zajímavého alba, které čítá hned 22 krátkých skladeb ze všech koutů naší sluneční soustavy. Pokud si je chcete poslechnout a nechat se unášet vlnami vesmírných orchestrů, stačí navštívit hudební službu SoundCloud, kam NASA všechny své skladby nahrála. Dostanete se tam i z vloženého přehrávače přímo pod tímto odstavcem.

Zdroje: digitaltrends.com, soundcloud.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze