Dotyková obrazovka by mohla poznat, jestli je voda vhodná k pití

Dotyková obrazovka by mohla poznat, jestli je voda vhodná k pití
Fotografie: Aaron Burden, unsplash.com
  • Většinu znečištění tvoří ionty
  • Ty mění způsob, jakým voda ovlivňuje pole dotykové vrstvy
  • Lze tak zjistit druh příměsi i její koncentraci

Dotykové obrazovky se během posledních let staly všudypřítomnou součástí našich životů, takže si jejich technologickou pokročilost ani neuvědomujeme. Jejich nasazení do mobilních telefonů umožnilo zvětšení obrazovek a také usnadnilo ovládání složitých operačních systémů a aplikací. Vědci z University of Cambridge jdou ještě dál a snaží se dotykové displeje využít dosud nevídaným způsobem. S jejich pomocí lze odhalit běžné zdroje znečištění v pitné vodě nebo půdě. Stačí k tomu jen kapka roztoku umístěná na obrazovku.

Dotykový displej funguje tak, že jednu z jeho vrstev tvoří sotva viditelná mřížka z elektrod. Jakmile se do jejich blízkosti dostane prst či jiný vodič, dojde k narušení elektrického pole. To pak software telefonu interpretuje jako polohu prstu případně jeho pohyb. Objev vědců spočívá v tom, že i běžně používané dotykové obrazovky dnešních tabletů nebo telefonů mají dostatečnou citlivost, aby zachytily nejenom kapku vody, ale i její složení. Většina z cizorodých látek má totiž iontovou povahu a elektricky nabité částice pak ovlivňují způsob, jak se mění průtok elektrického proudu ve vodiči. I výpočetní síla běžného smartphonu pak stačí k tomu, aby se dalo určit, o jaké ionty se jedná a jaká je jejich koncentrace.

Cílem této fáze experimentu bylo dokázat, že je něco takového vůbec možné, což se podařilo. Podle vědců si tato metoda zaslouží další pozornost, a jednou by tak mohla zlepšit kvalitu život lidí, zejména v rozvojových zemích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze