Dražba letové kombinézy Buzze Aldrina, kterou nosil na misi Apollo 11, dosáhla rekordu

Dražba letové kombinézy Buzze Aldrina, kterou nosil na misi Apollo 11, dosáhla rekordu
Fotografie: NASA
  • Bunda byla vydražena v přepočtu za 66,8 milionů korun
  • Předchozí rekord v dražbě z roku 2019 držel zlatý medailon Neila Armstronga
  • Dohromady se dražilo 70 položek z mise Apollo 11 a Gemini 12, kde byl Aldrin přítomen

26. července proběhla v aukční síni Sotheby‘s dražba bundy, kterou na Měsíci nosil Buzz Aldrin při misi Apollo 11. Vyvolávací cena činila 500 000 dolarů (12 milionů korun) a jednalo se o jednu ze 70 položek ze sbírky astronauta. „Toto je bunda Buzze Aldrina z Apolla 11. To už se nebude opakovat,“ řekl Quig Bruning, šéf klenotnictví Sotheby's pro Ameriku a dražitel bundy.

Letová kombinéza se nakonec vydražila za 2 250 000 dolarů. Včetně prémie pro aukční síň činila částka 2 772 500 dolarů (66,8 milionu korun), což je podle Bruninga světový rekord pro jakýkoliv vesmírný artefakt. Předchozí rekord držel z roku 2019 zlatý medailon, se kterým letěl na Měsíc Neil Armstrong. Ten se vydražil za 2 055 000 dolarů (49,5 milionů korun).

Dražená bunda byla součástí Aldrinovi soukromé sbírky od chvíle, co se vrátil z Měsíce. Zákon z roku 2012, který podepsal Barack Obama, udělil vlastnická práva k artefaktům členům posádky NASA Mercury, Gemini a Apollo. Zbývající dvě bundy Collinse a Armstronga ale naleznete v muzeu Smithsonian. Jako další se například dražily papírové dokumenty pro let Apollo 11, dávkovač vody a transparent s nápisem „Go Army, Beat Navy“, který držel Aldrin během výstupu do vesmíru v roce 1966. Kromě artefaktů z mise Apollo 11 se dražily i letové plány a kontrolní seznamy z mise Gemini 12.


Co se naopak nepodařilo vydražit, to bylo pero značky Duro, které Aldrin použil pro uzavření jističe, aby mohl nastartovat výstupní motor lunárního modulu. Jistič byl omylem poškozen před, nebo po výstupu na Měsíc skafandrem. Zastrčením pera do dutiny Aldrin nejspíše zachránil celou misi, jelikož bez toho by pravděpodobně nenastartovali. Jeho odhadovaná cena byla 1 až 2 miliony dolarů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze