ECDC a EMA doporučují podání druhé posilovací dávky vakcíny proti COVID-19

ECDC a EMA doporučují podání druhé posilovací dávky vakcíny proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • ECDC a EMA doporučují zvážit podání druhé posilovací dávky vakcíny proti COVID-19 lidem ve věku od 60 do 79 let a zranitelným osobám jakéhokoli věku
  • Druhá posilovací dávka by měla být podána s odstupem čtyř měsíců od poslední dávky
  • V současné době narůstají počty nových případů nemoci a narůstá také počet hospitalizovaných

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučují zvážit podání druhé posilovací dávky vakcíny proti COVID-19 lidem ve věku od 60 do 79 let a lidem, jejichž zdravotní stav by v případě onemocnění koronavirem mohl vést k těžkému průběhu onemocnění. V dubnu 2022 obě agentury doporučily, aby druhou posilovací dávku zvážili lidé starší 80 let. Agentury již v té době poznamenaly, že může být nutné zvážit druhé přeočkování i u lidí ve věku 60 až 79 let a zranitelných osob jakéhokoli věku, pokud by došlo k opětovnému výskytu infekcí SARS-CoV-2.


Vzhledem k tomu, že v Evropě v současné době probíhá další vlna onemocnění COVID-19 a narůstají počty hospitalizací včetně hospitalizací na jednotkách intenzivní péče (JIP), podle ECDC je zásadní, aby orgány veřejného zdraví nyní zvážily očkování druhou posilovací dávkou osob ve věku od 60 do 79 let a zranitelných osob jakéhokoli věku. Druhá posilovací dávka by mohla být podávána nejméně čtyři měsíce po předchozí, se zaměřením na osoby, které dostaly předchozí posilovací dávku před více než 6 měsíci. Současné vakcíny proti koronaviru jsou nadále vysoce účinné v prevenci hospitalizace, závažných průběhů onemocnění a proti úmrtí, a to i v souvislosti s nově se objevujícími variantami SARS-CoV-2 a slábnoucí ochranou navozenou onemocněním či očkováním.


„Naše vakcíny proti koronaviru fungují a nabízejí dobrou úroveň ochrany proti závažným průběhům onemocnění a hospitalizaci. Vzhledem k tomu, že s příchodem letního období opět přibývá případů a hospitalizací, vyzývám všechny, aby se co nejrychleji nechali očkovat. Není čas ztrácet čas. Vyzývám členské státy, aby okamžitě zavedly druhé posilovací dávky pro všechny starší 60 let a také pro všechny zranitelné osoby a naléhavě vyzývám všechny způsobilé, aby přišli a nechali se očkovat. Tak chráníme sebe, své blízké a naše zranitelné obyvatelstvo,,“ uvedla Stella Kyriakides, evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin.

„V současné době jsme svědky nárůstu počtu hlášených případů koronaviru a nárůstu hospitalizací a příjmů na JIP a jejich obsazenosti v několika zemích především kvůli podlinii BA 5 varianty omikron,“ řekla Dr. Andrea Ammon, ředitelka ECDC.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze