Elon Musk řekl, že SpaceX nemůže nadále financovat Starlink nad Ukrajinou

Elon Musk řekl, že SpaceX nemůže nadále financovat Starlink nad Ukrajinou
Fotografie: pixabay.com
  • Elon Musk poskytl Ukrajině 20 000 terminálů Starlink
  • Služby doposud stály Starlink 80 milionů dolarů – nyní žádá Pentagon o pomoc s financováním
  • I bez pomoci však bude nejspíše i nadále internet Ukrajině financovat

Když v únoru začala válka na Ukrajině, požádal vicepremiér Ukrajiny o pomoc s připojením k internetu, jelikož měl po celé zemi výpadky. Doposud bylo poskytnuto Ukrajině přibližně 20 000 terminálů Starlink a Elon Musk na Twitteru uvedl, že tato operace stála SpaceX již 80 milionů dolarů (2 miliardy korun) a do konce roku to bude přes 100 milionu dolarů (2,5 miliardy korun).

Dotace se ale možná blíží svému konci, jelikož SpaceX informoval Petagon pomocí dopisu, že financování služeb Starlink nad Ukrajinou bude muset ukončit, pokud s financováním americká armáda nepomůže, a to desítkami milionů dolarů měsíčně. „Nejsme schopni dále darovat terminály Ukrajině nebo financovat stávající terminály po neomezenou dobu,“ bylo podle cnn.com uvedeno v dopise, jehož součástí byla i žádost od velícího generála ukrajinské armády Valerija Zalužnyja, kde žádal Muska o dalších téměř 8 000 terminálů Starlink. Dopis také obsahuje podrobný rozpis nákladů a plateb spojených s poskytnutým internetem na Ukrajině, kde je však uvedeno, že asi 85 % z 20 000 terminálů na Ukrajině bylo zaplaceno (nebo alespoň částečně zaplaceno) jinými subjekty, než je SpaceX.


Starlink je hlavním způsobem komunikace pro ukrajinské jednotky a kromě toho pomáhá i létat s drony. Musk také nedávno na Twitteru zveřejnil mírový plán, kde navrhl, aby se Ukrajina vzdala Krymu. Dostalo se mu rychlé reakce od ukrajinského diplomata Andrije Melnyka, který ho poslal do patřičných míst. Na možnou spojitost těchto událostí upozornil na Twitteru novinář Jason Jay Smart, který uvedl, že Starlink mění ve válce pravidla hry, a to jen několik dní po reakci Andrije Melnyka. Musk na to zareagoval a uvedl, že se jen řídí jeho pokyny.

O víkendu však Elon Musk nejspíše zase otočil a na Twitteru uvedl – ačkoliv trochu sarkasticky – že i přestože Starlink prodělává, bude i nadále zdarma ukrajinskou vládu financovat.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze