Evropa se otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa

Evropa se otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa
Fotografie: unsplash.com
  • Evropa se v průměru otepluje o 0,5 °C za desetiletí
  • Ačkoliv se podařilo snížit emise skleníkových plynů, podle vědců se bude Evropa oteplovat i nadále
  • Nárůst teploty povede k delším a častějším vlnám veder, záplavám i lesním požárům

Světová meteorologická organizace (WMO) v nové zprávě uvedla, že teploty v Evropě se za posledních 30 let více než zdvojnásobily oproti celosvětovému průměru a další oteplování bude mít za následek navýšení počtu lesních požárů, záplav a budou ovlivněny i ekosystémy. Teploty v Evropě mezi lety 1991–2021 stoupaly v průměru o 0,5 °C za desetiletí. Alpské ledovce od roku 1997 do roku 2021 ztratily 30 metrů tloušťky ledu. Minulý rok si změny klimatu vyžádaly stovky obětí a způsobily hospodářské škody přesahující 1,2 bilionu korun. Většinou se jednalo o povodně nebo bouře.

A děje se tak i přesto, že státy Evropské unie snížily od roku 1990 do roku 2020 emise skleníkových plynů o 31 % a Evropa také patří mezi nejpokročilejší, co se týče včasného varování před extrémním počasím, jako jsou povodně nebo vysoké teploty. „Evropa představuje živý obraz oteplujícího se světa a připomíná nám, že ani dobře připravené společnosti nejsou v bezpečí před dopady extrémních povětrnostních jevů. V letošním roce, stejně jako v roce 2021, byly velké části Evropy postiženy rozsáhlými vlnami veder a suchem, což podněcovaly lesní požáry. V roce 2021 způsobily mimořádné záplavy smrt a zkázu,“ řekl generální tajemník WMO prof. Petteri Taalas a dodal, že Evropa může hrát důležitou roli ve snižování emisí skleníkových plynů. Dle Pařížské dohody by měla být Evropa do roku 2050 uhlíkově neutrální.


V budoucnu se očekává nárůst katastrof, které budou souviset se změnou klimatu. Jedná se především o zvyšování teploty po celé Evropě, což povede k vlně veder. Zvyšování teploty se očekává i v případě, že by se snížily emise skleníkových plynů. Vlny veder patří přitom k nejsmrtelnějším extrémním klimatickým jevům, což je spojeno i se stárnoucí populací, která na vysoké teploty velmi špatně reaguje. Vyšší teploty také mohou vést k nárůstu alergií na různé pyly, častější onemocnění přenášené klíšťaty nebo astma.

Dopady oteplování se netýkají pouze lidí – bude mít vliv i na ekosystémy, jelikož zvýšené teploty budou mít za následek více lesních požárů a naopak i záplav. Změny se dotknou i dopravní infrastruktury, jelikož není připravena na dlouhé vlny veder, silné lijáky nebo vítr. To všechno může dopravu ochromit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze