Evropská agentura pro léčivé přípravky zkoumá účinnost vakcín proti omikronu

Evropská agentura pro léčivé přípravky zkoumá účinnost vakcín proti omikronu
Fotografie: unsplash.com
  • Omikron je nakažlivější než jiné varianty, ale některé studie vykazují nižší riziko hospitalizace u této varianty
  • Účinnost vakcín proti symptomatickému onemocnění je u přípravku omikron nižší než u jiných variant
  • To znamená, že se snáz nakazí i plně očkovaní, ale jsou díky očkování více chránění před vážným průběhem nemoci

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nadále monitoruje nově se objevující údaje o účinnosti očkovacích látek proti COVID-19, včetně onemocnění způsobeného variantou omikron, která se nyní rychle šíří v rámci celé EU. Ačkoli se zdá, že omikron je nakažlivější než jiné varianty, studie z Jižní Afriky, Velké Británie a některých zemí EU vykazují nižší riziko hospitalizace po infekci omikronem. Na základě těchto studií se riziko v současné době odhaduje na třetinu až polovinu rizika oproti variantě delta.


Výsledky nedávno publikovaných studií ukazují, že účinnost vakcín proti symptomatickému onemocnění je u přípravku omikron nižší než u jiných variant a má tendenci klesat v čase. V důsledku toho je pravděpodobné, že se onemocnění způsobené omikronem rozvine u více očkovaných. Studie však také ukazují, že očkování nadále poskytuje vysokou úroveň ochrany proti závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci v souvislosti s variantou omikron. Nejnovější důkazy, které zahrnují data o účinnosti na základě použití vakcín v „reálném světě“ (Real World Evidence), také naznačují, že lidé, kteří dostali posilovací dávku, jsou lépe chráněni než ti, kteří podstoupili pouze základní očkování. Údaje z Jihoafrické republiky ukazují, že lidé, kteří dostali dvě dávky vakcíny proti koronaviru, mají až 70 % ochranu před hospitalizací v důsledku COVID-19. Podobné údaje z Velké Británie ukazují, že zatímco ochrana klesá několik měsíců po očkování, po posilovací dávce se ochrana před hospitalizací opět zvyšuje na 90 %.


EMA bude i nadále přezkoumávat údaje o účinnosti vakcín a závažnosti onemocnění, jakož i o vývoji situace, pokud jde o cirkulující varianty a přirozenou expozici variantě omikron, jakmile budou tyto údaje k dispozici. Výsledky těchto posouzení mohou mít dopad na budoucí strategie očkování v členských státech EU/EHP. Evropská agentura pro léčivé přípravky zdůrazňuje, že očkování zůstává nezbytným nástrojem boje proti probíhající pandemii. V souladu s doporučeními vnitrostátních orgánů by mělo pokračovat úsilí o zvýšení plné proočkovanosti u osob, které v současné době nejsou očkovány nebo jsou očkovány jen částečně, a o urychlení zavádění posilovacích dávek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze