Evropská unie ročně vyplýtvá 153 milionů tun potravin

Evropská unie ročně vyplýtvá 153 milionů tun potravin
Fotografie: pixabay.com
  • EU ročně vyhodí o 15 milionů tun potravin více než doveze
  • Celosvětové ceny potravin byly minulý měsíc o 8 % vyšší než v loňském roce
  • Evropská unie chce do roku 2030 snížit plýtvání potravinami na polovinu

V Evropské unii se vyplýtvá více potravin, než se jich doveze. Podle odhadů Evropské unie se zde ročně vyhodí 153 milionů tun potravin, což je dvojnásobek předchozích odhadů a o 15 milionů tun více, než se dováží. Příkladem může být to, že množství pšenice vyplýtvané v EU se rovná zhruba polovině vývozu pšenice z Ukrajiny a čtvrtině vývozu ostatního obilí z EU. Tyto výsledky vyplývají ze zprávy, kterou vypracovala společnost Feedback EU.

„V době vysokých cen potravin a životních nákladů je skandál, že Evropská unie potenciálně vyhazuje více potravin, než dováží. EU má nyní obrovskou příležitost stanovit právně závazné cíle, jak do roku 2030 snížit plýtvání potravinami na polovinu od farem až po vidličky konzumentů, aby se vypořádala se změnou klimatu a zlepšila bezpečnost potravin,“ uvedl pro theguardian.com ředitel společnosti Feedback EU Frank Mechielsen.


Celosvětové ceny potravin byly minulý měsíc o 8 % vyšší než před rokem. Částečně je to způsobeno ruskou invazí na Ukrajinu. Ceny pšenice, kukuřice a sójových bobů letos dokonce překonaly rekord z roku 2008, kdy vrcholila světová finanční krize. Podle ekonoma Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) Abdolreza Abbassiana éra levných potravin skončila a ceny pravděpodobně zůstanou vysoké i po skončení invaze. „Vzhledem k energetické situaci, situaci v oblasti hnojiv, nejistotám ve světě, včetně dopravy a přepravy, nemluvě o změně klimatu, musíme přijmout, že neuvidíme ceny potravin na stejné úrovni jako před deseti lety,“ dodal.


Očekává se, že Evropská unie do konce letošní roku předloží návrh na první právně vymahatelné cíle na světě k omezení plýtvání potravinami. „Všechny země EU se zavázaly snížit plýtvání potravinami na polovinu v rámci cílů udržitelného rozvoje Organizace spojených národů. O téměř 10 let později se však mnoho nezměnilo a naše ekonomiky stále vytvářejí neuvěřitelně vysoké množství potravinového odpadu,“ uvedl Piotr Barczak z Evropského úřadu pro životní prostředí (EEB).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze