FAA vyšetřuje první let k hranici vesmíru. Virgin Galactic má problém

FAA vyšetřuje první let k hranici vesmíru. Virgin Galactic má problém
Fotografie: Virgin Galactic
  • Při letu se rozsvítilo výstražné světlo
  • Raketoplán SpaceShipTwo se odchýlil od stanovené trajektorie

První zkušební let společnosti Virgin Galactic s kompletní šestičlennou posádkou, který se úspěšně odehrál 11. července, je zásadním milníkem v budoucnosti vesmírné turistiky. Pro Federální leteckou správu Spojených států ale let úspěšný nebyl a momentálně vyšetřuje odchylku od přesně stanovené trajektorie, ke které došlo při stoupání raketoplánu VSS Unity.

Téměř minutu po odstartování mise Unity 22 se na konzoli raketoplánu rozsvítilo výstražné žluté světlo, které značilo, že je raketoplán mimo kurz. Podle newyorker.com upozorňovala žlutá barva piloty na to, že loď není dostatečně vertikálně nakloněná a její dráha je příliš mělká. Jejich úkolem bylo skutečnost napravit. K tomu ale bohužel nedošlo a posádka byla v ohrožení.


Tím ale komplikace neskončily. Světlo na konzoli se rozsvítilo dokonce červeně. V takovém případě je nejbezpečnější misi přerušit, k čemuž také nedošlo. Společnost Virgin Galactic uznala, že se trajektorie letu odchýlila od původně stanoveného plánu. Raketoplán SpaceShipTwo však údajně nelétal mimo hranice chráněného vzdušného prostoru a navíc neohrožoval veřejnost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze