Raketa Falcon Heavy možná přišla o jeden ze stupňů kvůli vlnám

aktualizováno
1
Raketa Falcon Heavy možná přišla o jeden ze stupňů kvůli vlnám
  • Raketa Falcon Heavy vynesla na oběžnou dráhu družici Arabsat 6A
  • Všechny tři stupně rakety se úspěšně vrátily na zem
  • Jeden ze stupňů kvůli vlnobití spadl do vody

Aktualizováno 17. 4. 2019

První komerční start rakety Falcon Heavy společnosti SpaceX se nakonec neobešel bez problémů. Centrální stupeň, který úspěšně přistál na plošině v moři, se nakonec zřítil do vody kvůli silnému vlnobití. Zatím přesně není jasné, co se stalo. Některé informace mluví o tom, že se raketa potopila, ale Elon Musk prohlásil, že bude moci být znovu použita, pokud motory projdou prověrkou.


Původní informace z 12. 4. 2019

V únoru jsme byli svědky úspěšného testu rakety Falcon Heavy, která do vesmíru vynesla Tesla Roadster první generace i s řidičem. Nyní však SpaceX poslalo na oběžnou dráhu o mnoho cennější náklad – telekomunikační družici Arabsat 6A pro potřeby operátora ze Saudské Arábie. Má zajišťovat televizní vysílání a další spojení v regionu. Celková váha nákladu se pohybovala okolo 6 tun.


8 minut po startu dosedly zpátky na zem dva pomocné stupně rakety a letos se to úspěšně podařilo i centrálnímu stupni, který přistál na plošině vzdálené 650 kilometrů od pobřeží Floridy. Elon Musk to na svém Twitteru okomentoval stručně slovy: „Falcon přistál“.


Všechny tři stupně tak budou moci být použity při následných startech. Celkem má Falcon Heavy podepsány smlouvy na 5 dalších misí.

Diskuze ke článku
Bukkake Sun
F klidu. Musk smotne brčko a prohlásí, že to tak od začátku plánovali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze