Farmaceutika ve vodě představují hrozbu pro životní prostředí i zdraví lidí

Farmaceutika ve vodě představují hrozbu pro životní prostředí i zdraví lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci odebrali vzorky celkově ze 104 zemí
  • Nejvíce znečištěné řeky jsou v Pákistánu, Bolívii a Etiopii
  • Nejlépe je na tom Island, Norsko a amazonský deštný prales
  • Nejčastěji byl detekován paracetamol, nikotin, kofein a léky na epilepsii a cukrovku

Již delší dobu je známo, že lidská antikoncepce obsažená ve vodě může ovlivnit vývoj i reprodukci ryb. Nyní vědci uskutečnili výzkum o znečištění světových řek léky a farmaceutickými produkty. Jak uvedl pnas.org (Proceeding of the National Academy of Sciences), vzorky povrchové vody byly odebrány z 1 052 testovacích míst a celkově ze 104 zemí. Nejvíce byly řeky znečištěné v Pákistánu, Bolívii a Etiopii. Naopak nejlépe na tom byly řeky na Islandu, v Norsku a v amazonském deštném pralese.

Výsledky odhalily, že více než čtvrtina z 258 testovaných řek obsahovala tzv. aktivní farmaceutické složky, které jsou považované za nebezpečné pro vodní organismy. „Nyní víme, že ani ty nejmodernější účinné čističky odpadních vod nejsou zcela schopny zbavit se těchto sloučenin dříve, než skončí v řekách nebo jezerech,“ uvedl Dr. John Wilkinson, který výzkum vedl.


Nejvíce byl ve vodě odhalen paracetamol, nikotin, kofein a léky na epilepsii a cukrovku. V Africe byl ve vodě navíc artemisinin, který se používá jako antimalarika. BBC dodává, že nejvíce znečištěné jsou lokality v zemích s nižšími příjmy, kde dochází ke špatnému nakládání s odpadními vodami i výrobou farmaceutik. Zvýšená přítomnost antibiotik ve vodě by také mohla vést k tomu, že by se jejich účinnost při podávání snížila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze