FDA schválil druhou posilovací dávku vakcíny Pfizer/BioNTech

FDA schválil druhou posilovací dávku vakcíny Pfizer/BioNTech
Fotografie: Pfizer
  • FDA druhou posilovací dávku schválil k nouzovému užití pro všechny starší 50 let a pro osoby starší 12 let s oslabeným imunitním systémem
  • Čtvrtá dávka by se měla podávat nejméně čtyři měsíce po třetí dávce

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil nouzové užití druhé posilovací dávky vakcíny Pfizer/BioNTech proti COVID-19 pro lidi starší 50 let. FDA čtvrtou dávku povolil také z důvodu slábnoucí imunity u lidí v této věkové kategorii. Podle reuters.com Úřad pro kontrolu potravin a léčiv také povolil druhou posilovací dávku vakcíny pro osoby starší 12 let, které mají oslabený imunitní systém. Výrobci vakcín uvedli, že čtvrtá dávka by se měla podávat s odstupem alespoň čtyř měsíců po třetí dávce. Měla by také nabídnout větší ochranu před závažným průběhem nemoci a hospitalizací.


Povolení k nouzovému užití přichází poté, co někteří vědci vyjádřili svoje obavy spojené s nakažlivější variantou omikron, která způsobila nárůsty nových případů v mnoha zemích. I ve Spojených státech minulý týden došlo k výraznému nárůstu nově nakažených.

„Ačkoli povolení k nouzovému užití pomůže některým řešit současnou situaci, usilovně pracujeme na vývoji aktualizované vakcíny, která nejen chrání před aktuálními kmeny koronaviru, ale poskytuje také odolnější reakce na vir,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel firmy Pfizer Albert Bourla.

Diskuze ke článku
Alois Lopata
Alois Lopata
Hmm... minulý týden jsme tu hrozně hroznou nemoc měli v rodině. Očkovaní nejsme, moje sedmdesátiletá matka trpí srdeční arytmií, nedomykavostí chlopně, vysokým tlakem a mírnou obezitou. No, kupodivu jsme stále živí, přežili jsme hrozivou dvoudenní rýmu i kašlíček bez sebemenších problémů, dokonce jsem si ani nemusel brát dovolenou/neschopenku, neboť pracuji krátký/dlouhý a jelikož mě tato strašlivá smrtící nemoc přepadla ve čtvrtek večer po návratu z práce, tak jsem se stihnul do neděle vyléčit. Jedy od Pfizeru a spol. si nechte pro zoufalce a covidfanatiky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze