Futuristická sluchátka Dyson Zone s čističkou vzduchu jako cesta k lepší hygieně

Podrobné informace včetně ceny
Futuristická sluchátka Dyson Zone s čističkou vzduchu jako cesta k lepší hygieně
Fotografie: Dyson
  • Sluchátka mají aktivní i pokročilé pasivní potlačení okolního hluku
  • Filtry by měly vydržet zhruba rok, poté je lze vyměnit za nové
  • Výdrž sluchátek činí až 50 hodin na nabití

Výrobky společnosti Dyson proslavené vysokou mírou inovací a přístupem zaměřeným na zákazníka a jeho potřeby na fzone.cz pravidelně testujeme. V tomto duchu byla vytvořena rovněž unikátní sluchátka Dyson Zone, které se (přinejmenším) ve Velké Británii objeví na trhu již v březnu příštího roku. Výrobce sluchátka sice představil již dříve, avšak bez zmínění důležitých informací, které se dozvíte na řádcích níže.

Lepší hygiena – sluchová i vzduchová

Během krátkého virtuálního briefingu společnosti Dyson, kterého jsme se zúčastnili, jsme se mohli dozvědět například to, že při vývoji byl dbán opravdu velký důraz na to, aby proces čištění nijak neovlivňoval kvalitu zvuku. Za tímto účelem byly vyvinuty speciální druhy (dvouvrstvých) filtrů, které jsou uživatelsky výměnné a vydrží zhruba rok používání, ale také unikátní kompresory, které najdeme v každém z náúšníků. Skrze ně je nasátý vzduch z okolí vyčištěn a poté proudí přímo k nosu a ústům uživatele. Speciální nástavec, z něhož poté čistý vzduch proudí, se obličeje uživatele přímo nedotýká, tudíž je možné jej eventuálně i někomu půjčit, ale především není v přímém kontaktu s obličejem kvůli zajištění co nejlepšího uživatelského komfortu během nošení. Elektrostatické filtry jsou pak schopny pochytat i ty nejmenší částice, například alergeny, ale také prach z brzdových destiček a další industriální nečistoty. Karbonová vrstva obohacená o draslík pak odbourá NO2 a SO2.

Dyson Zone

Dyson chce tedy chránit uživatele sluchátek Zone jak před vzduchovým, tak před hlukovým znečištěním, které představuje mnohdy v rámci městského života rovněž problém.

Dlouhá výdrž i vysoký komfort

Během briefingu nás potěšila rovněž zmínka o výdrži, neboť ta by měla podle výrobce činit až 50 hodin na nabití, pouze však při poslechu hudby. Li-ion baterie pak dokáží zajistit až 6 hodin používání spolu s čističkou vzduchu na nejnižší výkon, na střední nastavení tři hodiny a nejvyšší výkon čištění do nejvíc znečištěných oblastí pak na 1,5 hodiny. Nabíjení probíhá skrze USB-C.

Dyson Zone

Kromě aktivního potlačení hluku je k dispozici (vzhledem ke konstrukci) také pasivní odhlučnění a Dyson se chlubí tím, že zvuk je upravován každou sekundu 48 000× tak, aby byl ruch odbourán co nejlépe. V sluchátkách ukrytých celkem 11 mikrofonů (8 z nich je využíváno pro ANC s potlačením hlasitosti až o 38 dB) monitoruje okolní zvuky 384 000× za sekundu. Stejně tak Dyson slibuje, že zvukové podání bude respektovat záměr autora.

Velký důraz byl kladen také na design sluchátek, tedy náušníků i mostu, který má mít ideální úroveň tuhosti sevření kvůli pohodlnému nošení, zároveň by však měla sluchátka dobře držet na hlavě. K tomuto účelu si Dyson vytiskl velké množství 3D modelů nejrůznějších tvarů hlav, na kterých za pomoci tlakových senzorů testoval.

Co vše se uživatel může dozvědět?

Podobně, jako je tomu u čističek vzduchu výrobce Dyson, zvládnou i sluchátka Dyson Zone v reálném čase měřit úroveň znečištění, což může uživatel sledovat v přidružené aplikace MyDyson, kde se rovněž zaznamenává hladina okolního hluku. Samozřejmostí je pak automatické pozastavení přehrávání (či spuštění) při nasazení nebo sundání sluchátek z hlavy. Zároveň s tím může automaticky spustit/vypnout i čištění vzduchu.

Dyson Zone MyDyson aplikace

Cena a dostupnost

Sluchátka se dostanou mezi zákazníky již v příštím roce, konkrétně na (pro Dyson) domácím trhu ve Velké Británii se objeví již v březnu za cenu 749 britských liber, v přepočtu tedy zhruba 21 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze