Google Street View slaví 15 let, obsahuje přes 220 miliard snímků

Google Street View slaví 15 let, obsahuje přes 220 miliard snímků
Fotografie: Google
  • Pomocí Street View lze navštívit více než 100 zemí a teritorií po celém světě
  • V Česku patří mezi nejkrásnější kolekce třeba virtuální procházka Klementinem nebo výstup na Pravčickou bránu

Aplikace Street View, která je dostupná v rámci Map Google, pomáhá lidem objevovat svět a orientovat se v něm již patnáct let. Česká republika v uplynulém roce dokonce patřila mezi čtyřicet zemí s největším počtem virtuálních návštěvníků a předčila i takové destinace, jako je třeba Švýcarsko. Uživatelé nejčastěji vyhledávali Pražský hrad. Kouzlo Česka ve snímcích ze Street View zachytila v unikátním uměleckém projektu ilustrátorka Eliška Podzimková.

Virtuální zobrazení na Street View pomáhá lidem v běžném životě – mohou se například dopředu podívat, jak vypadá složitá křižovatka, kde zaparkovat před poliklinikou nebo jak vypadá vchod do restaurace, do níž jdou poprvé. Vedle praktického využití je díky Street View ale možné i virtuálně cestovat po světě a plánovat si výlety do neznáma. Zatímco v květnu 2007 bylo nasnímáno prvních pět měst, dnes už mohou uživatelé prostřednictvím Street View navštívit více než 100 zemí a teritorií po celém světě. Podívat se mohou třeba do Amazonie, na vrchol Mont Blancu, Eiffelovy věže nebo Burdž Chalífa, nejvyšší budovy světa. Na Street View je ale možné najít i takové kuriozity, jako je polární záře ve Finsku nebo výhled z vesmírné stanice ISS. V Česku patří mezi nejkrásnější kolekce třeba virtuální procházka Klementinem nebo výstup na Pravčickou bránu.

Panoramatické snímky pro Street View se nejdříve pořizovaly pouze kamerami umístěnými na střechách aut, později byl představen tzv. Trekker, batoh s kamerou pro obtížně dostupná místa. Od té doby se snímací technologie svezla třeba i na kole, na sněžném skútru nebo na velbloudovi. Street View auta již najela více než 16 milionů kilometrů, což je vzdálenost jako by celou zeměkouli objela více než čtyřistakrát, a shromáždila přes 220 miliard snímků.

Umělecký projekt zachycuje kouzlo Česka na Street View

Krásy České republiky na Street View zachycuje u příležitosti patnáctého výročí služby unikátní galerie obrázků, které vznikly spoluprací Googlu s českou ilustrátorkou a fotografkou Eliškou Podzimkovou. „Česko má na Street View nádherné kolekce obrázků. Elišce jsme pomohli vybrat místa, která mají svůj vlastní příběh, inspirují k objevování světa nebo jsou zkrátka jen součástí našeho okolí. Eliška tyto fotky doplnila svými jedinečnými ilustracemi,” vysvětluje mluvčí Googlu Iva Fialová. Kolekce obrázků zve k virtuálnímu, ale i opravdovému putování po Česku a oslavuje krásu každodennosti zachycenou na Street View.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze