Google už umí díky strojovému učení i předpovídat zpoždění letů

Google už umí díky strojovému učení i předpovídat zpoždění letů
  • Nová funkce vám dá vědět o možném zpoždění letu, pokud je pravděpodobnost zpoždění vyšší jak 80 procent
  • Předpovědi se vytvářejí na základě procházení obrovské databáze průběhů různých letů za posledních pár let
  • I přes možnou užitečnost funkce Google ovšem upozorňuje, že byste se na ni neměli bezmezně spoléhat

Umělá inteligence dostává stále více prostoru k prosazení a jedním z předních advokátů integrace umělé inteligence je samozřejmě Google. Ať už se bavíme o Asistentovi či jiných funkcích spoléhajících na strojové učení jako rozpoznávání obrázků, Google se snaží tuto technologii protlačit do všeho možného. Důkazem je i nový update funkce Flights (Lety) pro Google Now.

Nově vám bude aplikace dodávat nejen informace o vašem letu a podobně, ale dokonce bude i předpovídat, zda bude mít let zpoždění. Při varování o zpoždění se musíme prozatím spoléhat přímo na společnost, se kterou letíte, ale ne vždy se potřebnou informaci dozvíte. Google tak vzal záležitost do vlastních rukou.

Za tímto účelem byl vytvořen program, jenž si pomocí strojového učení prochází obří databázi různých letů za několik posledních let. Na základě těchto informací se poté snaží předpovědět, zda je pravděpodobné, že dojde ke zpoždění letu. Upozornění na možné zpoždění ovšem dostanete pouze tehdy, pokud si je program jistý přinejmenším na 80 procent.

Google Flights

Google zároveň upozorňuje, že byste se však neměli na funkci bezmezně spoléhat, a i přes odhadované zpoždění na letiště vyrazit včas. Nechcete přeci zmeškat let jen kvůli troše skepticismu. Prozatím musíme brát tuto funkci zkrátka jen jako bonus navíc, který vás může připravit dopředu na možné komplikace. My jen doufáme, že se budeme moci ptát na zpoždění letu i Asistenta v chytrých reproduktorech Google Home.

Zdroje: mashable.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze