Historické události tohoto týdne – vypálení Lidic i Den D

Stalo se
Historické události tohoto týdne – vypálení Lidic i Den D
Fotografie: pixabay.com
  • V dnešním díle si připomeneme události z druhé světové války
  • V roce 1942 byla vypálena a srovnána se zemí obec Lidice
  • Odehrálo se také vylodění v Normandii, což přineslo osvobození Francii a poté i západní Evropě

V tomto díle si připomeneme spíše ty nešťastné události, které se v minulosti staly, ale i to patří do naší historie. V tomto týdnu došlo k vyhlazení obce Lidice, přesněji 9. června 1942 a jednotkám SS to trvalo pouhý den. Stalo se tak rok po úspěšném atentátu na Reinharda Heydricha v důsledku heydrichiády. Dnes na místě stojí jako vzpomínka pomník všech 82 zavražděných dětí.

Obec Lidice byla vypálena a srovnána se zemí. Místní obyvatelé byli popraveni, případně odvezeni do koncentračních táborů. 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami Wehrmachtu a lidé nesměli vesnici opustit. Po půlnoci byli obyvatelé vyváděni z domů a shromažďováni ve sklepě a chlévě Horákova statku. Pokud obyvatelé vlastnili cokoliv cenného, včetně dobytka, bylo jim vše zabaveno. 10. června do obce přijel Karl Hermann Frank, aby na likvidaci obce osobně dohlížel. Muži byli po skupinách postříleni a ženy a děti byly převezeny do kladenského gymnázia, kde došlo k dalšímu vraždění a některé děti byly převezeny do německého sirotčince. Ženy byly poslány do koncentračního tábora Ravensbrück.

Lidický pámatník

Všechny domy, včetně školy i kostela, byly polity benzínem, zapáleny a následně byly zbytky budov postupně vyhozeny do povětří a proběhla i exhumace zemřelých na místním hřbitově. Němci vykáceli i stromy a zasypali sutí místní rybník. Na několika místech poté posunuli i koryto rybníka, aby nic nezůstalo na svém místě. Celkem přišlo o život 340 obyvatel. K. H. Frank byl za tyto činy potrestán a popraven v roce 1946. Další viníci byli odsouzeni a popraveni později.

Další událost, která se odehrála kvůli druhé světové válce, byla bitva o Normandii neboli operace Overlord. Jednalo se o úspěšnou invazi na okupovaná území Německem. Operace byla zahájena 6. června 1944 vyloděním v Normandii, které je často označované jako Den D. Jednalo se o největší námořní invazi v historii, která zahájila osvobození Francie a později i západní Evropy. Jednotlivé pláže dostaly podle eisenhowerlibrary.gov krycí jména UTAH, OMAHA, GOLD, JUNO a SWORD.

válka

Původní termín vylodění měl být 5. května, ale generál Eisenhower přidal k vyloďovacímu vojsku další tři divize, čímž vznikl nedostatek lodí a termín vylodění se o měsíc posunul. 5. června se na poradě řešilo, zda kvůli špatnému počasí operaci neposunout. Nakonec došlo jen k 24hodinovému odkladu. I proto, že německá armáda nečekala invazi v takovém počasí a mnoho velitelů tenkrát z místa odjelo.

Vylodění v Normandii se účastnilo na 5 000 vyloďovacích a útočných plavidel, 289 doprovodných plavidel a 277 minolovek. V Den D překročilo kanál La Manche téměř 160 000 vojáků a do konce června se vylodilo 875 000 vojáků. Ačkoliv při prvním dni zemřelo více jak 10 000 spojenců oproti tisícové ztrátě Německa, byla operace úspěšná. Spojenci měli vzdušnou nadvládu a německé velení bylo nerozhodné a komplikované.

válka

Abychom se nebavili pouze o válce, v roce 1869 odkoupil Emil Škoda plzeňskou strojírnu – tím vznikl začátek historie Škoda Auto, která si však na svoji výrobu ještě dlouho počkala. 12. června Škoda koupil továrnu od hraběte z Valdštejna za 167 642 zlatých. V té době vsadil hlavně na výrobu zbraní a strojního vybavení do cukrovarů. V roce 1884 založil moderní ocelárnu, která byla v té době schopna dodávat ocelové odlitky pro velké osobní i válečné lodě. V roce 1896 pak nechal postavit zbrojní halu, jednu z největších v Evropě.

Škoda

V tomto týdnu se také narodilo mnoho známých osobností jako Libuše Šafránková, známý písničkář Jaromír Nohavica nebo hokejista a následně trenér Vladimír Růžička. Pokud jste se narodili ještě v minulém století, určitě vám něco řekne i hra Tetris, která vznikla 6. června 1984. A určitě stojí za zmínku i to, že Emil Zátopek v roce 1949 v Ostravě překonal světový rekord v běhu na 10 kilometrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze