Hlavice Eve Thermo v redakci: ideální teplota na povel, ale jen pro „jablíčkáře“

První dojmy
Hlavice Eve Thermo v redakci: ideální teplota na povel, ale jen pro „jablíčkáře“
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V redakci testujeme inteligentní termostatické hlavice Eve Thermo
  • Na test dorazila letošní inovovaná generace
  • Jejich instalace zabere pár minut
  • Podporují Apple HomeKit, jsou tak vhodné primárně pro majitele zařízení s iOS

V redakci jsme pro vás již otestovali chytré termostatické hlavice Netatmo, aktuálně se k nám podívala alternativa v podobě hlavic Eve Thermo, konkrétně modelová varianta pro rok 2020.

Oproti Netatmo nepotřebují hlavice Eve Thermo vlastní relé, které komunikuje s Wi-Fi a cloudem, jako most v tomto případě poslouží některé Apple zařízení – například iPad, HomePod nebo Apple TV, zkrátka zařízení, které může posloužit jako most pro Apple HomeKit. Už to napovídá, že hlavice Eve Thermo jsou zacílené na „jablíčkáře“, kteří svoji domácnost ovládají právě skrze Apple HomeKit nebo třeba Siri. Hlavice nepodporují Google Asistenta či Amazon Alexu, stejně tak neexistuje žádná aplikace pro Android, takže pro majitelé smartphonů s Androidem by byl nákup zbytečný. Možná ani ne tak zbytečný, ovšem bez iOS zařízení nemůžete využít plný potenciál, který je velký.

Eve Thermo: elegantní hlavice

Hlavice působí na pohled velice elegantně, jde o nenápadné bílé krabičky s nijak velkými rozměry. Zatímco hlavice od Netatma jsou válcovité, řešení Eve je hranatější, i když pochopitelně se zaoblenými rohy, aby byla zachována bezpečnost. Namísto displeje u Netatma (e-Ink) mají hlavice Eve LED, které prosvítají skrze poloprůhledný plast. To je elegantní a praktické zároveň, protože diody se rozsvítí jen v případě, že chcete měnit teplotu. K tomu slouží dvě dotyková tlačítka, kterými můžete teplotu ručně regulovat.

Eve Thermo

Intuitivní, rychlé a hlavně snadné. Šipky „nahoru“ a „dolu“ není třeba více popisovat, pokud chcete zvýšit/snížit teplotu, postačí na dotykové plošky „ťukat“ tak dlouho, než se na ni dostanete. Vše je doprovázeno krátkým zvukem. Úprava teploty probíhá po 0,5stupňových úsecích, což je praktické.

Instalace hlavic: snadněji to již nejde

Instalace hlavic Eve Thermo (2020) zabere pár vteřin. V první řadě je třeba odinstalovat dosavadní termostatickou hlavici z radiátoru. Pokud na vašem radiátoru máte běžné hlavice, vše bude fungovat, pokud pouze jednoduchý uzávěr (záslepku), bude třeba zkontrolovat kompatibilitu, případně vyzkoušet adaptér. Několik adaptérů je přímo v balení (RA, RAV a RAVL). Původní hlavici každopádně stačí odšroubovat, očistit píst a poté zašroubovat Eve Thermo. U 90 % běžných radiátorů nebudete muset sáhnout ani po některém z přiložených adaptérů, protože Eve Thermo má stejný závit jako standardní termostatické hlavice (typ M30×1,5), které jsou běžně k dostání, jsou tedy kompatibilní s většinou radiátorů. U čtyř radiátorů u mě doma jsem byl schopen hlavice vyměnit asi za 4 minuty, a to jen proto, že u jednoho jsem si musel vzít na pomoc klíč (původní termostatická hlavice nešla jednoduše odšroubovat ručně), jinak bych vše zvládl během dvou minut.

O chod termostatických hlavic se starají dvě tužkové AA baterie, které se vkládají pod krytku z přední strany a které jsou součástí základního balení. Krytku stačí nehtem odloupnout od zbytku těla hlavice a ihned vidíte prostor pro vložení baterií. Ty vložíte dle instrukcí, zaklapnete krytku a je hotovo.

Eve Thermo

Jakmile máme nainstalováno, stačí spustit aplikaci Domácnost a přidat nové zařízení. Poté naskenujeme číselný kód, který je jak na hlavici, tak přímo v balení, a aplikace se postará o vhodné zařazení do místnosti, kterou máte již vytvořenou v rámci domácnosti. Hlavice komunikují se zařízením pomocí Bluetooth. Jak jsme již uvedli, hlavice samotné nespolupracují s žádným relé jako v případě Netatma, ale přímo se zařízením. To znamená, že nedochází k odesílání dat nikam do cloudu, jako je tomu běžné.

Nedochází k odesílání dat do cloudu.

Pochopitelně ale komunikují s mostem Apple HomeKit, kterým může být iPad, Apple TV nebo třeba HomePod. Pokud takové zařízení máte, můžete skrze něj ovládat hlavice i vzdáleně a hlavně, můžete přidělovat automatizace. To je výhoda i nevýhoda zároveň. Bez mostu sice lze hlavice ovládat v rámci domácnosti přes Bluetooth, ovšem na dálku už ne, stejně tak nemůžete vytvořit plán vytápění. Pokud to tedy s hlavicemi Eve myslíte vážně, je třeba nějaký most k hlavicím přiřadit, ideálně iPad či Apple TV.

Eve Thermo

Eve má i vlastní aplikaci, která se (nepřekvapivě) jmenuje Eve. Budete ji potřebovat pro nastavení systematického plánu vytápění (pro až tři části dne), protože vše ostatní lze spravovat skrze aplikaci Domácnost, která je v případě iOS hlavním středobodem pro chytrou domácnost.

Co vás zajímá?

Právě nastavení plánu vytápění, inteligentní funkce a mnohé další vám představíme v recenzi, kterou pro vás připravujeme. A jako bonus vám představíme i senzor Eve Door & Window, který spolupracuje i s termostatickými hlavicemi. Prozatím se můžete ptát na to, co vás ve spojitosti s hlavicemi Eve Thermo (nebo senzorem Eve Door & Window) zajímá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze