HTC Vive Pro 2 je ultimátní VR zážitek

HTC Vive Pro 2 je ultimátní VR zážitek
Fotografie: Petr Vojtěch, fZone.cz
  • Nový headset HTC Vive Pro 2 se chlubí 5K rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí
  • Přepracováno bylo také rozložení hmotnosti a potěší přesné nastavení IPD

Jednu věc řeknu zcela jasně: virtuální realita není další slepou uličkou jako 3D televize. Ještě je těžké hádat, zda to bude skutečně taková budoucnost, jak si někteří představují, ale ve chvíli, kdy si nasadíte nový headset Vive Pro 2 na hlavu, ihned vám bude jasné, že tohle je úplně jiný zážitek.

HTC VIVE Pro 2 je ultimátní VR zážitek

Technicky nejvyspělejší headset

Pojďme si odpálit pár technických detailů hned na začátku. Tento headset má 5K rozlišení, což znamená 2 448 × 2 448 pixelů na každé oko, podporuje 120Hz obnovovací frekvenci a na šířku nabídne záběr 120 stupňů. A pokud se spokojíte s 90 Hz, můžete si dokoupit bezdrátový adaptér a zbavit se kabelů. Ale upřímně, já jsem tento zážitek chtěl vyzkoušet naplno, u čehož se zatím bez kabeláže neobejdeme.

Pokud jste na hlavě někdy měli brýle s držákem pro telefon, zkoušeli jste nějakou starší generaci HTC Vive nebo Oculus Rift, nebo dokonce PlayStation VR, tak stále nemáte představu, co virtuální realita dnes dokáže. S každou generací se totiž skáče mílovými kroky kupředu. Poznáte to ve chvíli, kdy se začnete soustředit na drobné detaily, například se snažíte číst texty ve hrách, procházíte drobné menu a podobně. To není žádný problém, jak jsem si vyzkoušel třeba ve hře Half-Life: Alyx. A zatímco dříve jsem si myslel, že akční střílečka nebude pro virtuální realitu nejlepší žánr, protože se člověku může začít rychle dělat špatně, zde jsem žádný problém nepocítil. A hru jsem si vážně užil.

Mohou za to dva faktory: tento headset má vážně dobře zvládnuté nastavení IPD, kdy si velmi přesně nastavíte vzdálenost mezi očima, nemusíte tak při hraní šilhat, ale zároveň sama hra velmi dobře pracuje s pohybem. A právě kombinace skvělého hardwaru a odladěného softwaru je dobrým příslibem do budoucna.

Pohodlná virtuální realita pro velký prostor

Vive Pro 2 je velká virtuální realita, ke které potřebujete drahý herní počítač s výkonnou grafickou kartou, ale hlavně ještě alespoň dvojici základen, jež si dáte do rohů místnosti. To znamená velké vstupní náklady, ale hlavně to není něco, co byste chtěli často přenášet a měnit. Prostě si sestavu doma nainstalujete, pokud máte dost místa, a pak už zvete kamarády k sobě. S novými stanicemi SteamVR Base Station 2.0 se dostanete až na prostor 10 × 10 metrů, což může být pořádný zážitek. Pokud tedy máte k dispozici menší prázdnou halu.

HTC Vive Pro 2 s bezdrátovým adaptérem

Ne vše je ale růžové. Při našem testování jsme pro správné fungování sledování museli provést aktualizaci všech základen, což nebylo rychlé ani bezproblémové, jelikož se jedna stanice několikrát nechtěla úspěšně aktualizovat. To ale nejsou problémy, které by vás provázely často, hlavně pokud nemáte v plánu sestavu stěhovat.

Rozlišení displeje nebo rychlost zobrazení jsou důležité aspekty. O něco důležitější je ale možná ještě pohodlí, protože zatímco na grafické nedostatky po chvíli zapomenete, nepohodlí si člověk uvědomuje právě s ubíhajícím časem. A Vive Pro 2 na tom není špatně. Stále není tak pohodlný jako třeba PlayStation VR, ale působí vyváženěji než dříve a za krkem vás rozhodně nezačne bolet tak rychle. Výhodou je pohodlné nošení a nasazování i s brýlemi, úprava velikosti a utažení na hlavě je vážně snadné. Celý headset však stále působí trochu... nedokonale, příliš technicky, má odhalené kabely a trochu zvláštní klapky se sluchátky. Samozřejmě je ale můžete sundat a připojit vlastní sluchátka.

Hry a budoucnost

Několikrát jsem zmínil hry, které jsou pro virtuální realitu samozřejmě důležité. Headset je kompatibilní se SteamVR a perfektně si na něm užijete Beat Saber. Opravdu důležitým odvětvím je však byznys, protože už nyní se tato řešení využívají pro prezentace, výuku, trénink zaměstnanců nebo cvičení bezpečnostních složek. A věřím, že právě díky tomu má virtuální a rozšířená realita velkou budoucnost.

HTC Vive Pro 2 je technologicky působivé řešení. Nabízí precizní sledování pohybu, širokou podporu pro hry a zábavu i skvělé displeje, které vám opravdu pomohou zapomenout, kde ve skutečnosti jste a že máte na hlavě brýle. Nebude to však levné. Pokud máte starší Vive a chcete jen nový headset, připravte si 21,5 tisíc korun. Kompletní sestava s ovladači a dvěma stanicemi vyjde na 37 tisíc Kč, což rozhodně není málo. Ale za pravděpodobně nejlepší dostupnou virtuální realitu na trhu je to asi odpovídající.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze