Hubbleův teleskop pozoruje spirálu hvězd v Malém Magellanově mračnu

Hubbleův teleskop pozoruje spirálu hvězd v Malém Magellanově mračnu
Fotografie: ESA/NASA
  • Místo je od nás vzdálené 200 000 světelných let a svým chemickým složením se podobá galaxiím z raného vesmíru
  • Vědci pozorovali pohyb hvězd 11 let a zjistili, že se spirálovitě točí směrem do středu hvězdokupy
  • V budoucnu by mohl další poznatky přinést Webbův teleskop

Ačkoliv je Hubbleův vesmírný dalekohled o několik desítek let starší než teleskop Jamese Webba, ve vesmíru stále hledá nové informace a objevuje doposud neviděná místa. Dalekohled se zaměřil na Malé Magellanovo mračno, které má jednodušší chemické složení než Mléčná dráha, ve které se nacházíme, a podobá se tak více galaxiím vznikajícím v raném vesmíru. Malé Magellanovo mračno je od nás vzdáleno 200 000 světelných let, je tak jedním z našich nejbližších galaktických sousedů.

Vědci pozorují vznik a formování hvězd v tomto místě proto, aby zjistili, jak vznikaly hvězdy na počátku vesmíru, tedy první dvě až tři miliardy let po vzniku Velkého třesku. Hvězdokupa NGC 346 se nachází v Malém Magellanově mračnu a toto místo také astronomové nazývají „hvězdnou porodnicí“, jelikož se zde rodí velké množství hvězd. Astronomy láká svým neobvyklým tvarem, který je způsoben hvězdami a plynem, které se spirálovitě točí do jejího středu. Pro toto zjištění kromě Hubbleova dalekohledu využili i teleskop Evropské jižní observatoře.


Výzkumníci určovali pohyb hvězd v NGC 346 dvěma způsoby. Vedoucí studie Elena Sabbi a její tým pomocí Hubleova dalekohledu sledovali změnu pozic hvězd za 11 let. Zjistili, že v této oblasti se hvězdy pohybují průměrnou rychlostí 3 200 km/h, což znamená, že se za 11 let posunuly přibližně o 322 milionů kilometrů. To je pro představu více jak 2krát větší vzdálenost než mezi Zemí a Sluncem. Druhý tým použil na pozemní observatoři přístroj Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) k tomu, aby zjistil, zda se objekty blíží, nebo vzdalují od pozorovatele. „S Hubbleovým dalekohledem můžete vidět hvězdy, ale s MUSE můžeme také vidět pohyb plynu ve třetí dimenzi, a to potvrzuje teorii, že se vše spirálovitě stáčí dovnitř,“ řekl vedoucí druhého týmu Peter Zeidler.

Zeidler také uvedl, že spirála je nejlepší přirozený způsob, jak podporovat tvorbu hvězd zvenčí směrem do středu hvězdokupy. „Je to nejúčinnější způsob, jak se hvězdy a plyn pohánějící další tvorbu hvězd mohou pohybovat směrem ke středu,“ dodal. Stejné místo by mohli podle NASA do budoucna astronomové pozorovat také s Webbovým teleskopem, který bude schopný udělat ostřejší snímky a oddělit od sebe hvězdy menších hmotností a přispět dalšími poznatky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze