Hubbleův teleskop sleduje obrovskou spirální galaxii

Hubbleův teleskop sleduje obrovskou spirální galaxii
Fotografie: ESA
  • Galaxie NGC 7038 je vzdálena 220 milionů světelných let
  • Hubbleova kamera objekt snímala 15 hodin
  • Hlavním úkolem bylo zkalibrovat dvě techniky měření vzdálenosti

NGC 7038 je obrovská spirální galaxie oválného tvaru, která je tvořena čtyřmi hlavními spirálními rameny a střed je jasně žlutý. Galaxii vzdálenou 220 milionů světelných let objevil astronom John Hershel již v roce 1834. Snímek Hubbleův dalekohled vytvářel více než 15 hodin pomocí kamery Wide Field Camera 3.

Hlavním cílem bylo kalibrovat měření dvou nejběžnějších technik pro určení měření vzdálenosti – supernovy typu IA a proměnné Cefeidy, což jsou pulzující proměnné hvězdy s vysokou svítivostí i hmotností. Světlo ze supernov i Cefeid umožňuje změřit jejich svítivost a použít je k určení vzdálenosti.


Vzdálenosti k astronomickým objektům se určují pomocí propojeného řetězce měřicích technik nazývaných Cosmic Distance Ladder,“ uvedla ESA. Jedním z původních cílů Hubbleova teleskopu bylo právě stanovit vzdálenosti objektů na obloze a za jeho 30 let na oběžné dráze mohli vědci vylepšit základy žebříčku kosmických vzdáleností. Vesmír se neustále roztahuje a měření vzdálenosti galaxií pomáhá výzkumníkům určit takzvanou Hubbleovu konstantu. Díky Hubbleovu teleskopu bylo také zjištěno, že se vesmír rozpíná o 5 až 9 % rychleji, než se původně předpokládalo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze