iRobot Roomba 695
test

iRobot Roomba 695

Úklid na jeden klik
6

Značka iRobot je mezi robotickými vysavači doslova ikonou, a tak jsme vás nemohli ochudit o recenzi zástupce vyšší střední třídy, který se nám dostal do redakce. Jedná se o model Roomba 695. Ten se mimo jiné chlubí i vzdáleným ovládáním skrze Wi-Fi a povedenou mobilní aplikací. V dnešní recenzi si prozradíme, do jakých prostor je Roomba 695 vhodná a jakými přednostmi oplývá.

Nedávno testovaný robotický vysavač ILIFE V5s Pro byl zářnou ukázkou toho, že i za málo peněz lze získat hodně muziky. I když jsme robotický vysavač testovali několik týdnů, provoz v rámci měsíců by mohl odhalit některé neduhy či chyby a případné problémy se zárukou produktu z Číny mohou některé zájemce odradit. Pokud vám nevadí připlatit si a získat navíc perfektní zákaznickou podporu a rychlý servis, vyplatí se poohlédnout po ikonických vysavačích značky iRobot.

Za zapůjčení robotického vysavače iRobot Roomba 695 děkujeme společnosti ROBOT WORLD s.r.o., u které si jej můžete rovněž zakoupit.

iRobot je dominantním hráčem mezi robotickými vysavači, a tak jsme vás nemohli ochudit o recenzi některého ze zástupců. Vybrali jsme si vyšší střední třídu, model Roomba 695. Ten nabízí pokročilé dovednosti, například Wi-Fi konektivitu pro vzdálené ovládání robota. V dnešní recenzi si odpovíme na otázku, pro koho jsou robotické vysavače Roomba nejvhodnější, a samozřejmě také na to, zda je Roomba 695 za necelých 11 tisíc korun dobrý nákup, či nikoli.

iRobot Roomba 695

Technické parametry iRobot Roomba 695

Rozměry 33,5 × 33,5 × 8–9,3 cm
Hmotnost 3,6 kg
Orientace v prostoru navigace iAdapt
Další funkce systém ANTITANGLE proti zamotání do kabelů, funkce Dirt Detect – akustická detekce nečistot
Prevence pádu ze schodů ano
Nárazníky ano, tlakové senzory
Dálkové ovládání ano, mobilní aplikace
Mokré mopování ne
Bluetooth/Wi-Fi ne/ano
Typ filtru mikrovlákno
Zásobník na nečistoty/vodu 0,42 litru
Plánovaný čas úklidu ano, skrze aplikaci
Hlučnost 61 decibelů v základním režimu
Režimy úklidu automatický, SPOT (spirála)
Vhodné povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen, koberec s nízkým vlasem
Virtuální stěna ano, v základním balení
Výška prahů až 1,5 cm
Na jedno nabití uklidí prostor až 100 m2
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Výdrž 120 minut
Doba nabíjení 120 minut
Baterie Li-Ion, 1 800 mAh
Cena 10 999 Kč

Obsah balení: slušný základ

V případě robotických vysavačů se vyplatí zajímat se, co naleznete v základním balení. Čím bohatší základní balení je, tím více ušetříte v prvních měsících provozu. Jako každý domácí pomocník, i iRobot Roomba 695 vyžaduje pravidelnou obměnu některých částí. I proto vás potěší, že v jeho základním balení naleznete slušnou nadílku příslušenství, za které u konkurence zaplatíte nemalé peníze.

iRobot Roomba 695

Kromě samotného robota uvnitř balení naleznete předinstalovanou nádobu na prach, náhradní filtr z mikrovlákna, virtuální zeď Dual Mode včetně dvou AA baterií a také čistící hřeben na kartáče. Především přítomnost virtuální zdi potěší, standardně je nutné ji přikoupit za nemalé peníze.

Samozřejmostí na závěr je manuál v českém jazyce, který vás provede všemi dovednostmi robota a naučí vás používat i mobilní aplikaci.

Konstrukční zpracování: technicky moderní

Robotický vysavač se stane takovým dalším členem vaší domácnosti, a tak není od věci, pokud vám jeho design nebude narušovat interiér, ať už je jakýkoliv. Dovolíme si tvrdit, že Roomba 695 vám ostudu neudělá, a to ani před návštěvou. Oproti ILIFE působí Roomba více technicky, což není na škodu. Rozměry vysavače činí 33,5 × 33,5 × 8–9,3 cm, přičemž nejvyšší výšku má Roomba v místě s infračerveným senzorem, který se nachází na přední straně vysavače. Hmotnost je stále snesitelných 3,6 kilogramů, bez větších problémů jej přenese i vaše ratolest.

Na test nám Roomba 695 dorazila v tmavě modré barevné variantě s černým lemováním, osvěžení zajišťují zelené detaily. Pokud vám tmavě modrá nevyhovuje, existuje také Roomba 696, která má i vrchní část černou, avšak zelené detaily stále nechybí. Menším problémem je, že vrchní část robota je vždy lesklá. Je tedy doslova magnetem na otisky prstů a prachové částečky, což je u vysavače, řekněme si to na rovinu, tak trochu problém. Čistění je naštěstí poměrně snadné, postačí vlhký hadřík, případně prachovka. Bočnice vysavače včetně tlakových senzorů jsou již v matné úpravě, zde tedy žádný problém.

Vrchní části dominuje velké kruhové mechanické tlačítko CLEAN, které slouží pro zahájení úklidu. Tento hlavní ovládací prvek je dále doplněn další dvojicí mechanických tlačítek: spodní slouží pro dokování vysavače do základny, vrchní poté pro spuštění režimu spot, který uklidí prostor zhruba 1 m2. Jakmile je vysavač v pohotovostním režimu, odhalí se ještě dva speciální piktogramy nad samotnou ovládací částí. Jedná se o ikonu Wi-Fi připojení (bílá barva) a ikonu baterie, jejíž barva se mění dle aktuálního stavu nabití (červená, oranžová a zelená). Jakmile se vysavač uspí, piktogramy zmizí pod lesklou vrstvou plastu. Ve vrchní části robota je ještě umístěno speciální výklopné držadlo, díky kterému robota snadno přenesete z místa na místo.

Zásobník na nečistoty AeroVac o objemu 0,42 litru se nachází vcelku nenápadně na boční části, konkrétně na spodní hraně. Pro jeho uvolnění stačí stisknout západku a celý zásobník z těla vyjmout ven. Zásobník je opatřen filtrem z mikrovláken, HEPA filtr je součástí až dražších modelů z nabídky Roomba.

iRobot Roomba 695

Po bocích vysavače se nachází černé plastové nárazníky se zpomaleným dotykem, které jsou zároveň i tlakovými senzory. Pokud vysavač najede na překážku, tlakové senzory vysavači napoví, že má změnit směr, ovšem pouze pokud se jedná o překážku pevnou. Díky malému nárazu se tak Roomba nezastaví před virtuálními překážkami, například před přehozem přes postel, případně záclonou. Samotný pruh s IR senzory se nachází na boční straně nahoře, aby bylo eliminováno poškrábání výseku s IR senzory. Zaujme pochopitelně i malý periskop, díky kterému Roomba snadno trefí do základny pro nabíjení.

Zásobník na nečistoty AeroVac se nachází vcelku nenápadně na boční části.

Kromě bočních senzorů je vysavač opatřen i několika senzory, které se nachází na spodní části vysavače. Díky těm Roomba rozpozná, že by mohla spadnout, například ze schodů. V takovém případě se okamžitě vrátí zpět. Když už jsme u spodní části, zde se nachází dvě vroubkovaná kolečka, která se v případě potřeby automaticky vyvýší (vysavač tak snáze přejede například práh rozdělující místnosti), stejně tak zde nalezneme rotující kolečko, díky kterému se vysavač snadno pohybuje v kruhu, respektive v uklízecím režimu zvaném SPOT. Vzhledem k tomu, že Roomba 695 je robotický vysavač s kartáči, nalezneme zde i dvojici proti sobě rotujících kartáčů, které usnadní sbírání nečistot například z koberce, případně strukturované podlahy.

iRobot Roomba 695

Co se týká bočních kartáčů, Roomba 695 je vybavena pouze jedním kartáčem Wall Follow, který slouží pro vymetání rohů. Kupříkladu takový ILIFE nabízel hned dva kartáčky. Obávat se nemusíte, Roomba se vždy inteligentně otočí a vymete všechny rohy, přesto je díky tomu nahánění nečistot trochu omezeno. Neméně podstatným prvkem spodní části jsou kovové kontakty, skrze které se vysavač nabíjí v režimu základny.

Design i celkové konstrukční zpracování hodnotíme velice pozitivně. Vysavač nijak neruší, neobtěžuje, působí technicky, přesto ale elegantně. Potěší i výklopné madlo, díky kterému vysavač snadno přemístíte. Rozměry jsou stále velmi slušné. Hmotnost je sice vyšší než například u ILIFE, přesto s jeho přenášením žádné problémy nebudou. Tmavě modrá barevná varianta působí moderně. Pokud vám přesto vyhovovat nebude, nabízí se i méně nápadná celočerná barevná varianta.

iRobot Roomba 695

Menší vadou na kráse je lesklé provedení vrchního dílu – matný plast by se nám u robotického vysavače zamlouval více. Palec nahoru si však od nás Roomba 695 odnáší jak za design, tak také za pevné konstrukční zpracování, neb použité plasty jsou dostatečně kvalitní.

Líbilo se nám
  • rozumné rozměry
  • slušná hmotnost
  • kvalita plastů
  • neutrální barevné provedení
  • snadné vyjmutí zásobníku na nečistoty
Nelíbilo se nám
  • lesklá horní část
  • nárazníku chybí gumový pruh

Pro koho je iRobot Roomba 695 vhodný

Hned na začátek je dobré uvědomit si, že robotický vysavač nevznikl za cílem kompletně nahradit klasický podlahový i kobercový vysavač, respektive jednoúčelový vysavač. Jedná se o inteligentního pomocníka, jehož smysl určují vnitřní inteligentní funkce. Zde je na tom Roomba velice dobře, protože oproti konkurenci jí nechybí speciální dovednosti. Téměř každá značka zabývající se výrobou robotických vysavačů má modely určené pro různé podmínky, rozhodně tedy není vhodné srovnávat robotické vysavače jen podle ceny.

Prošmejdí doslova každý roh.

Základní robotické vysavače do 5 tisíc korun nejlépe fungují v designově čistém prostoru s tvrdými podlahami, ať už ze dřeva či betonu. Pochopitelně se umí pohybovat i po dlaždičkách. Dražší modely s kartáči ocení majitelé psů a koček, protože neustálé zametání zvířecích chlupů zastoupí právě inteligentní vysavač.

iRobot Roomba 695

Zatímco ILIFE se hodil do čistých prázdných interiérů, Roomba doslova prošmejdí každý roh i odhalí každou překážku a pokud může, vyčistí prostor i pod ní. Typicky se jedná například o prostor pod postelí, pokud je přes postel přehozena deka, případně v prostorech pod záclonami. Vše je ale vykoupeno vyšším počtem nárazů, protože Roomba zkrátka musí otestovat, zda je daná překážka opravdu pevná, či nikoli. Nárazy jsou však velice šetrné.

Pro koho je tedy vhodný právě iRobot Roomba 695? Spíše pro obyvatele členitých prostor klasické domácnosti než do čistých interiérů pouze s pevnými podlahami, a to právě díky dvojici spodních kartáčů. Ideální je pro majitele zvířátek a více koberců s nízkým vlasem, kde se Roomba 695 pohybuje opravdu s noblesou a hlavně jistotou – v tomto ohledu je na tom Roomba mnohem lépe než základní vysavače do 5 tisíc korun. Pokud je váš interiér jednolitý, bez prahů a pouze s dřevěnou podlahou, podobně dobrou službu udělají i vysavače levnější, než je právě Roomba 695.

Líbilo se nám
  • víceúčelový
  • rychlý
  • mnoho senzorů
Nelíbilo se nám
  • na designově čistý interiér zbytečný

Výdrž baterie: nabíjí se stejně rychle jako vybíjí

Nabití Li-Ion baterie s kapacitou 1 800 mAh zabere zhruba 2 hodiny, v průběhu našeho testování jsme se dostali na průměrnou hodnotu 125 minut. Rychlost nabíjení lze označit jako velice slušnou, stejně tak i dobu, po kterou zvládne Roomba 695 uklízet. Uklízet zvládne za podobnou dobu, za jakou se nabije, tedy zhruba 2 hodiny. Během procesu uklízení se téměř pokaždé Roomba po jedné hodině úklidu vrátila zpět do základny a začala se dobíjet, avšak baterie by bez problému zvládla fungovat další necelou hodinu. Nejde o vadu ani chybu, Roomba na základě velikosti prostoru rozpozná, za jak dlouho je schopná prostor uklidit, a nečeká až do úplného vybití, jako je to běžné u levnějších robotických vysavačů.

Dokování do nabíjecí stanice probíhá automaticky. Stanice samozřejmě musí být připojena do elektrické zásuvky a kolem ní musí být ideálně prostor o velikosti metru a více, a to ve všech směrech. I v průběhu návratu do nabíjecí základny Roomba 695 dále vysává, což potěší – například ILIFE už v průběhu dokování proces vysávání zastaví. Samotné nalezení stanice není bleskurychlé, záleží jak daleko Roomba od stanice je. Přesto je většinou do 1–2 minut hotovo. Ihned po zadokování se proces vysávání ukončí a zvuková signalizace oznámí zahájení nabíjení.

Pokud chcete Roombu vyslat do nabíječky dříve, stačí stisknout příslušné tlačítko na těle vysavače, případně se s ní spojit skrze mobilní aplikaci a zaslat požadavek skrze ní.

Líbilo se nám
  • slušná rychlost nabíjení
  • nadprůměrná doba provozu
  • vyhodnocení stavu úklidu
  • vysává i při dokování
Nelíbilo se nám
  • někdy pomalejší dokování

Aplikace iRobot Home: vaše prodloužená ruka

Vzhledem k tomu, že je Roomba 695 vybavena Wi-Fi konektivitou, můžete robota ovládat i vzdáleně skrze mobilní telefon. Aplikace pro ovládání zvaná iRobot Home je k dispozici zdarma jak pro platformu iOS, tak také pro Android. Prvotním párováním vás provede krátké obrázkové intro s veškerými textovými nápovědami v českém jazyce, což chválíme. Samotný proces párování zabere pár minut – stačí podržet tlačítko na robotovi, přihlásit se k domácí Wi-Fi síti a počkat na úspěšné spárování, o kterém vás informuje i zvukový signál.

Aplikace iRobot Home

Od tohoto momentu je Roomba připravena naslouchat vašim požadavkům i na dálku, a to ne pouze v rámci domácí Wi-Fi sítě, ale i v momentě, kdy jste mimo domov. Aplikace je velice jednoduchá, domovská obrazovka umožní zapnout/vypnout uklízecí proces a informuje o stavu nabití. Přímo z domovské obrazovky se lze dostat k historii provozu, k týdennímu plánování (u každého dne lze nastavit vybraný čas úklidu), případně k dalšímu nastavení.

Aplikace vás dokáže provést procesem údržby, případně zpřístupní softwarové aktualizace systému robota. Mezi další dovednosti aplikace patří notifikace, které informují o aktuálním stavu robota. Pokud dojde k problému, například zamotání do kabelů trčících z ostatních zařízení, aplikace vás formou notifikace o tomto informuje, stejně tak i o nutnosti vysypat zásobník na nečistoty.

Aplikace iRobot Home

Aplikaci hodnotíme jako velice přehlednou, pomůže se základním i detailnějším nastavením. Pozitivně hodnotíme i průvodce čištěním robota, který v pár krocích poradí, jak všechny jeho části důkladně vyčistit.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • vysvětlivky v češtině
  • detailní průvodce čištěním
  • historie úklidů
  • snadné nastavění času úklidu

Praktické zkušenosti: systematičnost především

Nyní se už dostáváme k té nejdůležitější části, a to jak vysavač vlastně funguje. Samotný proces uklízení zahájíme stisknutím tlačítka CLEAN na přední straně vysavače, případně můžeme využít tlačítko v aplikaci iRobot – stane se to stejné, vysavač zahájí svoji uklízecí činnost. Pokud se vysavač nachází v dokovací stanici, elegantně vyjede pozadu a následně se již pustí do vysávání.

Nejvíce nás na celé Roombě 695 překvapila systematičnost úklidu. Zatímco nedávno testovaný robot ILIFE se vcelku bezmyšlenkovitě pohyboval po místnosti, iRobot je díky navigaci iAdapt mnohem systematičtější. Pokud narazí na pevnou překážku, rozhodně jej to nezaskočí a krouží okolo tak dlouho, dokud nevymyslí, jak okolí překážky důkladně vyčistit. V tomto momentě se ILIFE většinou jen odrazil a pokračoval dále do místnosti, Roomba 695 se na daném místě zastaví a díky inteligentní navigaci vymyslí plán. Celkem má Roomba více než 40 předdefinovaných pohybů. To je zřejmě hlavní výhoda, kterou jsme v průběhu testování zpozorovali. Velice zajímavou funkcí je také rozpoznání nečistot na základě akustické odezvy. Robot díky tomu pozná, kde je nashromážděno nejvíce nečistot (typicky pod sedačkou, kde se méně často zametá), a dané místo vyčistí důkladněji.

iRobot Roomba 695 je velice rychlý vysavač.

Stejně jako ILIFE používá i Roomba 695 infračervené senzory a tlakové nárazníky, díky nimž pozná, že daná překážka je opravdu pevná a neexistuje tedy způsob, jak místo vyčistit. Nárazníkům bohužel chybí gumový pruh, proto je každý náraz hlasitější. Vysavače iRobot jsou obecně velmi vhodné pro členité domácnosti s koberci a různým typem tvrdých podlah i linoleí. Roombu stejně tak nerozhodí ani plédy svěšené z postele nebo dlouhé záclony. Zatímco většina robotických vysavačů bez inteligentní navigace k dané překážce pouze přijede a následně změní směr (vyhodnotí překážku jako pevnou), Roomba k překážce přijede, lehce do ní narazí a ověří, zda se opravdu jedná o překážku pevnou, nebo například jen deku, kterou může podjet. Díky tomu se Roomba dostane mnohem rychleji do míst, kam musí konkurenční vysavače cestu hledat.

Nevýhody tohoto řešení jsou jasné – zatímco ILIFE se po místnosti pohyboval téměř bez nárazu, Roomba naráží a naráží poměrně často. Nejde vyloženě o tvrdé nárazy, které by mohly poškodit nábytek, přesto pokud máte nábytek citlivější na oděr, případně poškrábání (lakovaný nábytek, křehké předměty), je Roomba méně vhodná než některé konkurenční výrobky.

Zpět k pozitivům. iRobot Roomba 695 je velice rychlý vysavač, neb uvnitř se nachází hned několik motorů. Díky těm dokáže Roomba mnohem rychleji měnit směr a pohybovat se tak v prostoru. I když je výdrž baterie nižší než u některé konkurence, za kratší čas dokáže vyčistit stejný prostor, a to právě díky vyšší rychlosti a koordinovaným pohybům. Díky přítomnosti kartáčů skvěle funguje i na kobercích, což rovněž není v dané cenové třídě běžné. Roomba 695 bez problémů zvládá i menší prahy zhruba do výšky 1,5 centimetru. Vrátíme se zpět k základnímu balení a vyzdvihneme přítomnost virtuální zdi, která perfektně ohraničí místo, kde má robotický vysavač uklízet a jakým místům se má naopak vyhnout. Pokud tedy nemáte mezi některými místnostmi dveře, stačí použít virtuální zeď a místnost tak virtuálně uzavřít.

Virtuální zeď Dual Mode

Hlučnost vysavače je, jak už víme, vyšší, zhruba 61 decibelů, ale pocitově jde o hlučnost vyšší. Ideální je, pokud vysavač zapnete v momentě, kdy nejste doma. Využít můžete jak časovače, tak vzdáleného sepnutí pomocí mobilní aplikace. Na noční vysávání raději zapomeňte, klidný spánek by mohl být v ohrožení.

Určitě vás také zajímá, jak si iRobot Roomba 695 poradil s kabely a schody. Díky systému ANTITANGLE se Roomba 695 dokáže vcelku elegantně vymotat i v případě, že najede do kabelů, případně třásní od koberce. Jakmile totiž systém vyhodnotí, že vysavač něco brzdí, spustí zpětný chod kartáčů a následně opatrně vyjede pryč z překážky. I přes přítomnost inteligentního režimu ANTITANGLE doporučujeme zvednout kabely alespoň od notebooku, případně PC, a to nad úroveň výšky vysavače. Ten se sice z kabelů opravdu vymotá, ale chvíli to trvá a za tu dobu by se již nehoda stát mohla. Roomba má dostatečně velkou sílu na to, aby například na stole položený notebook kvůli zamotaným kabelům strhla na zem.

iRobot Roomba 695

Co se týká schodů, zde vše probíhalo naprosto bez problémů. I když se vysavač rozjede a míří přímo směrem ke schodišti, a to opravdu velice rychle, spodní senzory zachytí „propast“ a vysavač se bleskurychle zastaví a postupně vycouvá. Samozřejmě je nutné IR senzory čas od času očistit vlhčeným ubrouskem, neboť usazený prach by mohl snížit jejich funkčnost.

Líbilo se nám
  • systematičnost vysávání
  • dobrá účinnost
  • tlakové senzory
  • režim ANTITANGLE proti zamotání do kabelů
Nelíbilo se nám
  • četnost nárazů může v prvních dnech překvapit

Zhodnocení: do hektické rodiny

Roomba 695 je ideálním společníkem do bytu či domu větší rodiny, které vládne chaos. A to jak co se počtu lidí týká, tak také nepořádku, který se během dne stihne vytvořit. iRobot Roomba 695 díky svým nárazníkům se zpomaleným dotykem vždy ověří, zda se překážka před ním opravdu nedá nějak zdolat a uklidit prostor za ní, což čas úklidu výrazně zkrátí. Na jedno nabití zvládne Roomba 695 uklidit i slušně velký byt, což potěší. I když si bere funkce z dražších modelů, cena zůstala na přijatelné hladině těsně pod hranicí 11 tisíc korun, což hodnotíme jako cenu odpovídající.

Za zapůjčení robotického vysavače iRobot Roomba 695 děkujeme společnosti ROBOT WORLD s.r.o., u které si jej můžete rovněž zakoupit.
iRobot Roomba 695

Ano, lze pořídit i levnější robotické vysavače. U iRobot si však platíte nejen za kvalitní výrobek, ale také skvělý servis a fakt, že modely Roomba jsou obecně velmi málo poruchové. Pokud je vaše domácnost členitější a nechcete zkoušet různé levné alternativy, můžeme Roombu 695 směle doporučit.

Klady
  • systematičnost úklidu
  • rozumné rozměry i hmotnost
  • elegantní design, výklopné madlo
  • ovládání skrze Wi-Fi
  • povedená mobilní aplikace
  • nezamotává se do kabelů
  • velice slušná výdrž baterie
  • rychlé nabíjení
  • záruka kvality ověřené značky
  • nadstandardní obsah balení včetně virtuální zdi
Zápory
  • vyšší hlučnost
  • hodilo by se mokré mopování
  • frekvence nárazů do překážek
  • použití lesklých plastů na vrchní straně
  • cena
Diskuze ke článku
Pesedm
Dobrej mobil.. kolik má RAM?
Řezňýk
Tak wi-fi je tam určitě jenom jako backdoor pro NSA, FBI, CIA, DOD, DEA, MI5, MI6 a BIS.
Pesedm
To sem raději nepiš nebo ho v USA taky zakážou jako mobily od číňánků...
Hlahol
Z centralni chodby vedou dvere do 3 pokoju. Pokud tedy necham otevrene dvere, zvladne roomba vysat vsechny 4 mistnosti?
Robota jsem nikdy nemel..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze