Jak mě umělá inteligence (zatím) nepřipravila o práci

Glosa
Jak mě umělá inteligence (zatím) nepřipravila o práci

Světlo světa spatřila další umělá inteligence, která má ambice připravit někoho o práci. Tentokrát to nebudou řidiči, ale všichni, kdo se živí psaním. Než je však tato entita bude moci nahradit, bude se muset vypořádat s mnoha problémy, zejména pak se svojí temnou povahou.

Baví mě neustále číst předpovědi o tom, jak umělá inteligence připraví tu či onu profesi o práci. Jako první mají přijít na řadu řidiči. Tiskové zprávy nadšeně tvrdí, jak za pár let bude tato profese minulostí, než dojde k nehodě jako tato. Ta se pak propírá v médiích ještě více, než kdyby spadlo letadlo se stovkou pasažérů. A výsledek? Doporučení je, aby „samořiditelné“ auto hlídali v testovacím provozu hned dva řidiči, aby nepolevovala jejich pozornost.

Další ohroženou skupinou se zdají být novináři. Možná se mi to jen zdá, protože jsem na takové ohrožení citlivější než na fakt, že by mou práci měl zastat například robotický vysavač. S nadšením hltám zprávy o tom, kde a jak se umělé inteligenci podařilo „napsat“ román (v Rusku, kde jinde), nebo že americké agentury používají AI k psaní článků o sportovních zápasech.

Nyní by se o své místo měli začít bát všichni „trollové“, kteří šíří po webech dezinformace, ať už za úplatu, nebo ze svého zlomyslného potěšení. Open AI totiž přišla s algoritmem GPT-2, který například na základě nadpisu dokáže dotvořit celý článek. Podle autorů je tak přesvědčivý a těžko odhalitelný, že se jej nejdříve báli vypustit na veřejnost, ale nakonec otočili a zpřístupnili ho široké veřejnosti.

Objednejte toho robota k psychologovi

Pokud umíte anglicky, pak si výsledky snažení „robota na články“ můžete sami vychutnat na talktotransformer.com. Stačí zadat jen začátek textu a sledovat, jak jej dotvoří.

Zajímavé jsou při tom dva postřehy. První: vypadá to jako opilecké blábolení nebo vzpomínky dědy Simpsona. V první větě se sice snaží držet tématu, ale pak se spustí proud vědomí.

GPT-2
I zdánlivě nevinná výchozí situace se velmi často rázem zvrtne v něco temného...

Daleko zajímavější je ovšem jeho obsah. Velice často se vám stane, že onen proud myšlenek nabere velice temné tóny, bez ohledu na to, jak nevinné bylo jeho zadání. Příběh nezvykle často skončí v krvi, škrcením nebo jinou formou násilí. V podstatě se není čemu divit, AI v tomto případě vychází z několika miliónů textů, které jsou na webu a kterými ho výzkumníci „nakrmili“.

Když tedy použijeme tolik oblíbenou metaforu „nastavení zrcadla“, nevytváří to o lidské společnosti nikterak lichotivý obrázek. Anebo umělá inteligence v tomto případě překročila svůj stín a někde na serverech sídlí skutečně myslící a cítící bytost obtěžkána černými myšlenkami. Nějak nevím, která z těchto možností je horší…

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze