Jak naučit děti větší samostatnosti a soběstačnosti?

Jak naučit děti větší samostatnosti a soběstačnosti?
Fotografie: unsplash.com
  • Klíčové k dospívání je naučit děti, jak dělat nezávislá rozhodnutí
  • Děti uvidí, že díky větší soběstačnosti se mohou stát součástí různých komunit a ušetří rodičům práci
  • Nechte děti, ať vám pomohou při rozhodování
  • Dejte jim prostor pro pokusy a omyly

Pandemie koronaviru neměla dopad pouze na zdraví lidí. Po dlouhou dobu omezovala děti v rozvoji jejich nezávislosti, samostatnosti a odpovědnosti. Lockdown, on-line výuka a karanténa – to vše omezovalo svobodu dětí a bránilo jim dělat nejrůznější věci bez dohledu rodičů. Došlo k uzavření škol, kroužků, volnočasových aktivit, sportovních center atp. Naučit se samostatnosti nebylo nikdy těžší, protože děti byly stále se svými rodiči, kteří museli být doma stejně jako děti.

Ani rodiče nebyli z této situace nadšení. Možná se ze začátku mohlo zdát, že je skvělé zase trávit hodně času pohromadě. Po čase ale zjistili, že děti nemají chuť dělat cokoliv bez jejich pomoci nebo třeba ani nemohli. Jak přimět děti si uklidit pokoj nebo nachystat svačinu, když mají doma maminku, která to za ně udělá? Na takovou pomoc si totiž dobře zvyká. Nyní, když nám začal nový školní rok bez omezení, musíme děti opět naučit, jak se o sebe mohou postarat samy.


„Klíčové k dospívání je naučit děti, jak dělat nezávislá rozhodnutí a v případě potřeby procházet náročnými situacemi. Naučit školáka ukládat si věci do skříňky nebo si v jídelně sám obstarat jídlo, to jsou dobré první kroky k samostatnosti. Učí se důvěřovat svým instinktům a zacházet správně se svými vlastními věcmi,“ uvedla ředitelka instituce Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning Karen VanAusdal pro cnn.com.

Postupem času si děti uvědomí, že díky větší soběstačnosti se mohou stát součástí nejrůznějších komunit, jako je třeba rodina nebo třída. Když si dítě po sobě složí oblečení, uvidí, že mají jeho rodiče o starost méně. Když si dítě samo obstará v bufetu jídlo, může si bez pomoci rodičů jít přidat. Jinými slovy, díky tomu, že se starají o sebe, starají se také o ostatní. „Nezávislost také umožňuje přispět svými dovednostmi k řešení problémů, jak individuálních, tak kolektivních,“ dodala Karen VanAusdal. Zkuste následující rady, které děti pomohou k větší samostatnosti.

  • Požádejte je o pomoc při rozhodování. Samozřejmě máme na mysli maličkosti. Například, které jídlo uvařit k večeři.
  • Dějte dětem prostor, aby prozkoumaly svou nezávislost. To znamená, aby měly prostor pro pokusy a omyly. Například nechte dítě umýt nádobí. Napoprvé nebude nádobí dokonale umyté. Dítě ale chyby uvidí a příště si na ně bude dávat pozor.
  • Plánujte a dělejte rozvrh domácích prací. Společně rozdělte různé úkoly, například vysávání, praní, utírání prachu nebo nákup potravin. Poté, co dítě svůj úkol splní, není pouze hrdé, ale cítí se dobře, protože našlo nový způsob, jak přispět ke spokojenosti celé rodiny.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze