Jak pití alkoholu ovlivňuje mozek nenarozeného dítěte?

Jak pití alkoholu ovlivňuje mozek nenarozeného dítěte?
Fotografie: pixabay.com
  • Studie se prováděla pomocí fetální magnetické rezonance na 24 nenarozených dětech, které byly vystaveny alkoholu
  • I malé množství alkoholu může mít za následek pozdější vývoj mozku plodu
  • Vývoj mozku a kognitivní funkce budou lékaři sledovat u dětí i po narození

Nová studie zveřejněná eurekalert.org zjišťovala pomocí magnetické rezonance (MR), jak může požívání alkoholu změnit strukturu mozku nenarozeného dítěte. „Fetální magnetická rezonance je vysoce specializovaná a bezpečná vyšetřovací metoda, která nám umožňuje učinit přesná prohlášení o prenatálním zrání mozku,“ řekl hlavní autor studie a docent radiologie dr. Gregor Kasprian. Konzumace alkoholu či jiných návykových látek je všeobecně v těhotenství striktně nedoporučována a může plod vystavit mnoha postižením. V případě alkoholu se jedná o poruchy učení, problémy s chováním či opoždění řeči.

Bohužel, mnoho těhotných žen si není vědomo vlivu alkoholu na plod během těhotenství, proto je naší odpovědností nejen provádět výzkum, ale také aktivně vzdělávat veřejnost o účincích alkoholu na plod,“ řekl vedoucí autor Patric Kienast, MD, Ph.D. Pro tuto studii bylo pomocí MR vyšetřeno 24 plodů, u kterých bylo na základě anonymních dotazníků zjištěno, že byly vystaveny alkoholu.


Alkohol snižuje zrání plodu


U nenarozených dětí, kdy matka požila alkohol, bylo celkové skóre zrání plodu významně nižší a horní temporální sulcus (STS) měl mělčí rýhu. Tato část mozku je zodpovědná za poznávaní tváří, hlasů i za jazykové vnímání. „Největší změny jsme našli v temporální oblasti mozku a STS. Víme, že tato oblast, konkrétně STS, má velký vliv na vývoj jazyka během dětství,“ řekl Dr. Kasprian.

Tyto změny byly zaznamenány i v případě, že byl plod alkoholu vystaven méně. 17 z 24 matek pilo alkohol jen výjimečně – méně jak jednou týdně. Avšak i u těchto lékaři detekovali změny. Podle vědců by opožděný vývoj mozku u plodu mohl souviset s opožděnou fází myelinizace, která je pro funkci mozku a nervového systému nezbytná, jelikož chrání nervové buňky a umožňuje jim rychleji přenášet informace, a také méně zřetelnou gyrifikací (vznik mozkových závitů, které tvoří charakteristický vzhled mozku), což způsobí snížení kognitivních funkcí.

Není zatím jasné, jak změny ovlivní děti po narození


Studie není ukončena, avšak vědci musí počkat než děti, které byly vyšetřovány před narozením pomocí MR, povyrostou. Teprve poté mohou udělat další vyšetření, která odhalí, zda změna struktury mozku ovlivnila i jeho vývoj. „Můžeme předpokládat, že změny, které jsme objevili, přispívají ke kognitivním a behaviorálním potížím, které se mohou objevit v dětství,“ řekl Dr. Kienast.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze