Jak se nejlépe postarat o domácího mazlíčka během horkých dní?

Jak se nejlépe postarat o domácího mazlíčka během horkých dní?
Fotografie: unsplash.com
  • Stejně jako lidé, i domácí zvířata špatně snáší letní teploty
  • U všech domácích mazlíčků je důležité pravidelně doplňovat pitnou vodu

Domácí zvířata nemají tu možnost říct, kdy jim je horko nebo jsou dehydratovaná. Proto se lidé musí naučit, jak udržet svého mazlíčka co nejvíce v bezpečí během extrémních veder. Ať už máte doma psa, kočku nebo třeba hada, pojďte se podívat, jak se o zvířata v létě starat.

Psi

Dlouhosrstí psi na tom během horkých dnů budou ještě o něco hůř než krátkosrstí. Mohou se ochladit hlubokým dýcháním. Uvolňovat teplo z těla umí prostřednictvím tlapek. Tento způsob psi využívají, protože se neumí potit jako lidé. Pokud se pes přehřeje, dojde k úpalu, který může znamenat i kolaps organismu.


„Pokud máte podezření, že váš mazlíček tímto stavem trpí, přesuňte ho na chladné místo, nejlépe do průvanu, namočte mu srst studenou (ne mrazivou) vodou a okamžitě kontaktujte veterináře,“ uvedla charitativní organizace pro zvířata Blue Cross. Nejlépe se budou psi cítit, když s nimi budete chodit ven brzy ráno a pozdě večer, kdy není takové teplo a nespálí si tlapky o rozpálený chodník. Nezapomeňte na to, že váš pes musí mít vždy přístup k vodě.

Kočky

Podle Very Important Pets jsou některé kočky na teplo náchylnější než jiné. „Kočky, které jsou zbarvené bledě, jsou náchylné na spálení od slunce. Hlavně na uších, nose a na částech těla, kde mají řídké chlupy. Stejně jako u lidí může spálení od slunka vést k rakovině kůže,“ uvedla agentura.

Zatímco mnoho majitelů koček nechává své mazlíčky volně se potulovat, agentura doporučuje kočky nepouštět kočky ven od 11:00 do 15:00 hodin. Dokonce už existují i opalovací krémy přímo pro domácí mazlíčky, které jim poskytnou ochranu před sluncem. Pomoci může i zkrácení srsti koček, díky kterému nebude kočkám příliš velké horko.

Křečci a další hlodavci

Pokud chováte křečka nebo jiného malého hlodavce ve skleněném teráriu nebo plastové přepravce, nezapomeňte na to, že vnitřek může být teplejší, než je průměrná pokojová teplota. Důležité je také, kam terárium umístíte. Stránka hammysworld.com, která se zaměřuje na chov křečků, doporučuje přes den dát křečka se svým domečkem na kamennou nebo dlážděnou podlahu.

Přímo do terária můžete umístit keramické dlaždice, které pomohou snížit teplotu uvnitř. Nezapomeňte také pravidelně doplňovat vodu svému mazlíčkovi.

Rybičky

Možná si myslíte, že jsou vaše rybičky v akváriu chráněné před horkem. Teplota vody v akváriu se může snadno zvýšit, pokud je teplota v pokoji také vyšší, než je běžné. Tropical Fish Site doporučuje, abyste vypnuli v akváriích topítka. Také je dobré snížit teplotu vody v akváriu, pokud je to možné. Když tuto možnost nemáte, můžete na dno akvária umístit sáčky s ledem.


Ptactvo

Je pravděpodobné, že ptáci, kteří jsou chováni jako domácí mazlíčci, nebudou na vysoké teploty zvyklí. Podle Bird Supplies mohou být velmi citliví na náhlé změny prostředí. Proto je důležité vědět, jak je udržet v chladu během vlny veder.

Mezi příznaky, které mohou naznačovat, že se váš mazlíček přehřívá, patří lapání po dechu, držení křídel dál od těla nebo úzkostné stavy. Mnoho ptáků přirozeně rádo tráví čas venku. Pokud tuto možnost dopřáváte i svému mazlíčkovi, ujistěte se, že má venkovní prostor zastíněný. Dopřejte také ptákům koupací misku s vodou, kterou budete pravidelně vyměňovat, a zároveň se ujistěte, že mají dostatečnou zásobu pitné vody.

Plazi a obojživelníci

Plazi a obojživelníci jsou ektotermní nebo studenokrevní živočichové, jak píše například Encyclopedia Britannica. Znamená to, že jejich tělesná teplota závisí na vnějších zdrojích. Pokud je u vás doma vyšší teplo než normálně, pak by se váš mazlíček nemusel cítit dobře. Ochladit hada nebo obojživelníka můžete dostatkem pitné vody a umístěním malého ventilátoru poblíž terária.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze