Je konzumace soli opravdu tak špatná pro naše zdraví?

Je konzumace soli opravdu tak špatná pro naše zdraví?
Fotografie: unsplash.com
  • Konzumace soli je pro tělo nezbytná, ale v malé míře
  • Světová zdravotnická organizace doporučuje denně sníst pouze 5 gramů soli
  • Přijímaní soli ve velkém množství způsobuje vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin

Vzdát se brambůrek, sójové omáčky nebo mražené pizzy? To je pro mnoho z nás nepředstavitelné. Ale právě takové rozhodnutí učinil například německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Tyto potraviny vyřadil ze svého jídelníčku už před 30 lety. Rozhodl se tak, aby udělal něco pro své zdraví. Jak jistě víte, nadměrná konzumace soli není zdravá. Ale znamená to snad, že se jí máme zřeknout zcela? „Ne, to dělat nemusíme. Ale potřebujeme mít k soli zdravý přístup,“ odpověděl v rozhovoru pro dw.com nutriční specialista a ředitel Medicum Specialist Center doktor Matthias Riedl. „Jako u mnoho jiných potravin záleží na konzumovaném množství,“ dodal

Sůl je pro život nezbytná. Kuchyňská sůl je chemická sloučenina chloridu sodného. Sodík pomáhá tělu udržovat si vodu, předchází svalovým křečím a podpoře trávení. Jinými slovy je sůl s mírou zdravá. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje maximálně 5 gramů soli denně. To je zhruba jedna zarovnaná čajová lžička. „Toto množství překračujeme už při konzumaci jedné mražené pizzy. Totéž platí pro dvě polévkové lžíce sójové omáčky,“ uvedl nutriční specialista. Pokud k tomuto překročení dojde jednou za čas, není to velký problém. Mnoho lidí ale konzumuje více než 5 gramů soli pravidelně.


Proč ale Světová zdravotnická organizace stanovila tuto hranici? Studie ukázaly, že pokud dochází k překročení tohoto množství pravidelně, začalo to mít negativní dopad na zdraví člověka, zejména na krevní tlak. Je to z důvodu, že sůl zadržuje vodu v těle a následně je velký objem tekutin v krevním oběhu. Ten tlačí na stěny cév a krevní tlak se zvedá. Nadměrná konzumace soli také namáhá ledviny, což může vést k renální insuficienci (narušení funkce ledvin).

Pokud by světová populace snížila denní spotřebu soli o 5 gramů, bylo by možné předejít 2,5 milionům úmrtí ročně, odhaduje WHO. Jak ale minimalizovat konzumaci soli? Namísto soli pro zvýraznění chutě použijte bylinky. Jídlo už také není potřeba solit, když ho dostanete naservírované. A samozřejmě omezit konzumaci výrobků, které obsahují velké množství soli, jako jsou například už zmíněné brambůrky, mražená pizza nebo některé salámy a sýry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze