Je nová varianta koronaviru BA.2 nebezpečnější než omikron?

Je nová varianta koronaviru BA.2 nebezpečnější než omikron?
Fotografie: unsplash.com
  • Podle vědců se jedná o subvariantu omikronu
  • BA.2 se od BA.1 liší v řadě mutací
  • V Evropě se subvarianta omikronu nejvíce šíří v Dánsku

Evropou se začala šířit nová varianta koronaviru označovaná jako BA.2. Podle vědců se jedná o subvariantu omikronu. Původní varianta omikronu je označovaná jako BA.1. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto vyzvala vědce, aby začali zkoumat vlastnosti této varianty. Chtějí zjistit, zda představuje nové nebezpečí pro tak už dost oslabené národy.


„Šíření varianty BA.2, která se od BA.1 liší v řadě mutací, se v mnoha zemích zvyšuje. Je potřeba srovnat charakteristiku obou variant,“ uvedla Světová zdravotnická organizace. Viry neustále mutují. Zatím neexistují žádné důkazy o tom, zda se BA.2 šíří rychleji nebo je více imunní proti vakcínám než BA.1.

„Varianty přišly, varianty odešly. Nemyslím si, že je důvod si myslet, že tato je mnohem horší než současná verze omikronu,“ uvedl pro washingtonpost.com virolog z lékařské fakulty univerzity v Tulane. Subvarianta omikronu byla zatím detekována v Indii, Velké Británii a Evropě. V Evropě je nejvíce rozšířená v Dánsku. Ve Spojených státech byly zatím objeveny tři případy BA.2.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze