Jeden z CubeSatů mise Artemis I má potíže

Jeden z CubeSatů mise Artemis I má potíže
Fotografie: unsplash.com
  • CubeSat LunaH-Map má za úkol mapovat vodní led na Měsíci
  • Na počátku týdne měl zažehnout motor, kvůli zaseknutému ventilu se to však nezdařilo
  • CubeSat se nyní snaží ventil zahřát, aby došlo k jeho uvolnění

Při startu mise Artemis I s sebou raketa vezla celkem 10 CubeSatů a mezi nimi byl i LunaH-Map, který má mapovat vodní led poblíž jižního pólu Měsíce. Tato data budou důležitá pro budoucí mise Artemis a vybudování základny na Měsíci.

21. listopadu měl CubeSat při průletu kolem Měsíce zažehnout motor, ale akce se nezdařila. Stalo se tak nejspíše na základě zablokovaného ventilu v jeho pohonném systému. Nic ale ještě není ztraceno – zahřátí ventilu by mohlo vést k jeho uvolnění a zažehnutí motoru. CubeSat tak nyní dostal pokyn, aby byl pohonný ventil zahříván.

Na současné dráze kosmické lodi jsou k dispozici alternativní trajektorie k dosažení měsíční oběžné dráhy – včetně drah, které by mohly umožnit měření měsíčního povrchu v menších výškách,“ uvedla NASA. Pokud by byla potřeba k zahřátí ventilu delší doba, existují další trajektorie mimo Zemi a Měsíc, kde by CubeSat mohl proletět blízko vybraných asteroidů a charakterizovat jejich obsah vodíku.


Během průletu LunaH-Map nashromáždil kromě snímků, které během několika dní zašle na Zem, i neutronová data ze vzdálenosti asi 1 300 km nad měsíčním povrchem. „Data z detektoru jasně ukazují, že neutrony a gama paprsky z povrchu Měsíce rostou podél průletu, což dokazuje, že přístroj funguje podle očekávání a mohl by dosáhnout vědecké mise LunaH-Map,“ uvedla NASA.

Co je LunaH-Map?


CubeSat Lunar Polar Hydrogen Mapper (LunaH-Map) byl vyvinut ve státní Arizonské univerzitě a byl vybrán v rámci programu NASA SIMPLEx s náklady 13,3 milionu dolarů (313 milionů korun). Má za úkol měřit distribuci a množství vodíků na jižním pólu Měsíce. Pokud bude mise LunaH-Map úspěšná, vytvoří mapu s vysokým rozlišením vodních usazenin na Měsíci. To pomůže zjistit, kolik vody může být potencionálně k dispozici při delším prozkoumávání jeho povrchu. Celá mise by měla trvat přibližně 60 dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze