Jižní Korea vypustila na oběžnou dráhu satelity pomocí své vlastní rakety

Jižní Korea vypustila na oběžnou dráhu satelity pomocí své vlastní rakety
Fotografie: unsplash.com
  • Jednalo se o druhý start rakety, předchozí proběhl neúspěšně minulý rok
  • Raketa vynesla na oběžnou dráhu pět družic a jeden falešný satelit o váze 1,3 tuny
  • Jižní Korea se tak přidala k dalším státům, které jsou schopné vynést na oběžnou dráhu satelit o hmotnosti vyšší než 1 tuna

Třístupňová raketa Nuri, která je více než 47 metrů dlouhá a váží 200 tun, vynesla 21. června na oběžnou dráhu pět družic pro pozorování Země a jeden falešný satelit o váze 1,3 tuny z kosmického střediska Naro v Goheungu. Tento úspěšný start rakety představuje pro Jižní Koreu milník v rozvíjejícím se vesmírném programu po neúspěšném startu z minulého roku. „Cesta z Jižní Koreje do vesmíru se nyní otevřela. Je to výsledek obtížných výzev posledních 30 let. Nyní se náš korejský lid a sny i naděje našich mladých lidí dostanou do vesmíru,“ řekl po startu prezident Yoon Suk Yeol.

Podle korejského Leteckého výzkumného ústavu (KARI) se podařilo vyvinout nosnou raketu, která je schopna vynést satelit o hmotnosti vyšší než tuna zatím pouze Rusku, Spojeným státům, Evropské Unii, Číně, Japonsku a Indii. Falešný satelit se pokusila Jižní Korea vypustit již minulý rok, ale motor třetího stupně rakety vypnul, satelit se tak nedostal na oběžnou dráhu Země.

Od roku 2010 Jižní Korea investovala podle cnn.com do rakety Nuri (v překladu Svět) 2 biliony korejských wonů (35,2 miliard korun) a na jejím vývoji se podílelo na 300 jihokorejských společností. „V minulosti byly CubeSaty vypouštěny pomocí raket z jiných zemí, ale od tohoto startu budeme mít příležitost naložit CubeSaty vyrobené v Koreji do rakety také vyrobené v Koreji,“ řekl šéf KARI Ahn Sang-il. Dodal také, že nyní mohou svoje satelity vypouštět dle jejich vlastních potřeb i načasování.


Jižní Korea aktuálně spolupracuje i s NASA na lunárním orbiteru. Odstartovat by měl příští rok v srpnu a kolem Měsíce by měl obíhat asi rok. Pokud mise bude úspěšná, bude se jednat o první jihokorejskou misi, která se bude odehrávat mimo oběžnou dráhu Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze