Jupiter se přiblíží k Zemi nejblíže za posledních 59 let a bude na obloze zářit

Jupiter se přiblíží k Zemi nejblíže za posledních 59 let a bude na obloze zářit
Fotografie: NASA
  • V pondělí 26. září se Jupiter přiblíží na 591 milionů kilometrů k Zemi
  • Jupiter bude navíc v opozici vůči Slunci při pohledu ze Země, bude tak lépe vidět
  • Pomocí dalekohledu bude možné vidět jeho měsíce i pruhy

Jupiter je největší planeta Sluneční soustavy a na chvíli se stane pro nás ještě větší, jelikož se k Zemi přiblíží nejblíže za posledních 59 let. Nejlepší pro pozorování bude pondělní noc 26. září, kdy se Jupiter dostane do opozice – bude stoupat na východě, zatímco Slunce bude na západě zapadat. K opozici dochází podle NASA každých 13 měsíců, ale zřídka kdy se opozice také shoduje s tak velkým přiblížením planety.

Jak naše planeta, tak Jupiter, neobíhají v dokonalém kruhu kolem Slunce, během roku se tak míjí v různých vzdálenostech. Při největším přiblížení od nás bude Jupiter vzdálen asi na 591 milionů kilometrů, přičemž v nejvzdálenějším bodě je od Země přibližně 966 milionů kilometrů. Takové přiblížení bude znamenat, že Jupiter se bude zdát na noční obloze větší a bude více zářit. Pokud vlastníte dalekohled, bude pro vás snazší vidět některé detaily Jupitera, jako jsou pruhy nebo jeho větší měsíce.


Výhled by měl být skvělý několik dní před a po 26. září. Takže využijte u těchto dní dobrého počasí, abyste se na něj podívali. Mimo Měsíc by to měl být jeden z (ne-li) nejjasnějších objektů na noční obloze,“ řekl Adam Kobelski, výzkumný astrofyzik z Marshall Space Flight Center NASA.

Jupiter má celkem 53 pojmenovaných měsíců, vědci se však domnívají, že je jich celkem 79. Největšími jsou Io, Europa, Ganymede a Callisto. Tyto měsíce se souhrnně nazývají Galileovy satelity po Galileo Galilei, který je v roce 1610 objevil. A právě tyto měsíce bude možné pomocí dalekohledu vidět jako jasné tečky kolem Jupitera. Měsíc Europa je také cílem nadcházející mise Europa Clipper. Pod ledovou krustou nejspíše leží obrovský oceán a vědci jej chtějí prozkoumat, jestli má tento měsíc podmínky vhodné pro život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze