Kde najdete takzvanou „Halloweenskou prasklinu“ a proč dostala toto pojmenování?

 Kde najdete takzvanou „Halloweenskou prasklinu“ a proč dostala toto pojmenování?
Fotografie: ESA
  • Prasklina se nachází na Antarktidě a název dostala podle data objevení
  • Vedle trhliny se nachází ledovcový šelf, který časem uvolní ledovec o rozloze 1 750 km²

Halloween je sice již za námi, ale pojďme si ho ještě připomenout trošku strašidelnou fotografií. Takzvanou „Halloweenskou prasklinu“ (Halloween crack) nedávno pozorovala družice Sentinel-2, která je součástí evropského programu Coperniscus pro pozorování Země. Trhlina se nachází na Antarktidě, hned vedle špičky ledovce, který se nejspíše kvůli změnám klimatu zanedlouho uvolní.

Podle Evropské vesmírné agentury (ESA) je aktuálně trhlina stabilní, avšak sousedící ledovcový šelf Brunt je na tom o poznání hůře a drží ho už pouze úzký pruh ledu o délce asi 600 metrů. Až dojde k bodu zlomu, předpokládá se, že se utrhne ledovec o velikosti 1 750 kilometrů čtverečních, což odpovídá rozloze Prahy hned 3,5krát. Tyto ledové šelfy mohou představovat riziko pro zvednutí hladiny moří, jelikož postupně kvůli klimatickým změnám tají.


A proč je tato prasklina pojmenovaná Halloweenská? Důvod je jednoduchý – datum objevení připadlo na 31. října 2016. Pozorování tohoto ledovce je součástí většího sledování míst na Zemi, která jsou dlouhodobě neobydlená, a právě družice pomáhají studovat místa, jako je Antarktida i to, jak oblast reaguje na klimatické změny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze