Zítra brzy ráno prolétne kolem Země asteroid. Můžete to sledovat online

Zítra brzy ráno prolétne kolem Země asteroid. Můžete to sledovat online
Fotografie: pixabay.com
  • Asteroid proletí zítra po 4. hodině ranní středoevropského času
  • Jedná se o potencionálně nebezpečný asteroid, od Země je však 13krát dále než Měsíc
  • NASA sleduje veškeré potencionálně nebezpečné asteroidy a žádný pro nás není hrozbou

Asteroid 2001 CB21 měří v průměru mezi 560 až 1 300 metry a proletí kolem Země v pátek. Je vyhodnocen jako potencionálně nebezpečný, avšak není se čeho obávat – kolem Země proletí ve vzdálenosti 4,9 milionů kilometrů, což je asi 13krát dále, než je vzdálen od naší planety Měsíc.

Potenciálně nebezpečný asteroid (138971) 2001 CB21 bude mít relativně blízký a zjevně bezpečný průlet s naší planetou,“ uvedl Gianluca Masi, zakladatel a provozovatel teleskopu poblíž Říma, ze kterého se bude asteroid pozorovat. Pokud byste chtěli asteroid pozorovat i vy, museli byste vlastnit jeden z nejlepších teleskopů, který je nyní k dostání. Aby se tedy mohl na asteroid podívat kdokoliv, Virtual Telescpe Project bude vše živě vysílat, a to v pátek 4. března od 4 hodin ráno středoevropského času.

NASA hlídá pomocí partnerských teleskopů asteroidy, které by mohly být hrozbou pro Zem, zatím však nenašla žádný, který by byl pro nás bezprostřední hrozbou, uvedl space.com. Celkově astronomové vědí asi o 750 000 asteroidech, ale pouze 27 000 z nich se považují za tzv. „blízkozemní“ a pozorují je. Za potencionálně nebezpečné asteroidy jsou vyhodnoceny ty, které se přiblíží k Zemi alespoň na vzdálenost 7,48 milionů kilometrů. Aktuálně také probíhá mise DART, která byla zahájena na podzim minulého roku, jejímž cílem je zjistit, zda jsme případně schopni odklonit asteroid, který by mířil na naši planetu. Dorazit na asteroid Dimorphos by měl přístroj v říjnu tohoto roku.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze