Konec plastových brček, talířů nebo příborů v Česku

Konec plastových brček, talířů nebo příborů v Česku
Fotografie: unsplash.com
  • Sněmovna v rámci zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí zakázala prodej a výrobu některých plastových výrobků
  • Roční spotřeba jednorázových plastů by se tak měla snížit o 1,77 miliard kusů
  • Mnoho zakázaných plastů se dá již nahradit alternativami z jiných materiálů

V souladu s předpisy Evropské unie bude v Česku zakázána výroba a prodej plastových brček, talířů a příborů. Ve čtvrtek to schválila Sněmovna v rámci zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Nyní dostane normu ke schválení Senát.


Zákaz se bude týkat hlavně jednorázových plastových výrobků, jako jsou nápojová míchátka, tyčky od nafukovacích balónků, tyčinky do uší, nápojové kelímky krabičky na jídlo z expandovaného polystyrenu a výrobky z oxo-rozložitelného plastu. Spotřeba plastových výrobků se tak měla ročně snížit o přibližně 1,77 miliard kusů. Většina jednorázových plastových výrobků se už nyní dá nahradit alternativami z jiných materiálů, například ze dřeva.

„Díky zákonu se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme uspořit ročně miliony kusů plastových výrobků,“ uvedla na tiskové konferenci Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.


Vybrané produkty, jako jsou vlhčené ubrousky, hygienické vložky, tampony nebo tabákové výrobky s filtry, musí informovat spotřebitele o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Podle ČTK budou muset výrobci plastové výrobky jednotně označovat. To bude platit pro cigarety s filtry, samostatně prodejné filtry, vlhčené ubrousky, hygienické pomůcky a kelímky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze