Kosmické letadlo strávilo na oběžné dráze 908 dní

Kosmické letadlo strávilo na oběžné dráze 908 dní
Fotografie: Boeing
  • Autonomní testovací letadlo vzlétlo v květnu 2020
  • Na oběžnou dráhu vyneslo experimenty i satelity
  • Díky tomu, že letadlo je schopné přistát zpět na Zemi, mohou být experimenty nadále zkoumány

Boeing-Built X-37B je autonomní orbitální testovací letadlo, které dokončilo již svoji šestou misi nazvanou Orbital Test Vehicle 6. Znovupoužitelný vesmírný letoun uletěl již přes 2,1 miliardy kilometrů a ve vesmíru strávil celkově 3 774 dní. Poslední misi zakončil 12. listopadu, kdy strávil na oběžné sráze 908 dní, čímž překonal svůj předchozí rekord 780 dní. Poprvé bylo také letadlo vybaveno servisním modulem, který umožnil více užitečného zařízení. Tento modul se před deorbitací oddělil, umožnil tak bezpečné přistání.

Tato mise podtrhuje zaměření vesmírných sil na spolupráci při průzkumu vesmíru a rozšiřování levného přístupu do vesmíru pro naše partnery v rámci ministerstva letectva Spojených států (DAF) i mimo něj,“ řekl generál Chance Saltzman, náčelník vesmírných operací. Boeing uvedl, že mise byla zahájena v květnu roku 2020 a zahrnovala experimenty se solární energií, satelit vyrobený kadety v USA, který byl úspěšně umístěn na oběžnou dráhu a je na ní dodnes, a také několik experimentů od NASA, včetně zjišťování toho, jak se semena chovají ve vesmíru. Tyto informace budou důležité pro budoucí mise a vybudování základen ve vesmíru.


Od prvního startu X-37B v roce 2010 překonal rekordy a poskytl naší zemi bezkonkurenční schopnost rychle testovat a integrovat nové vesmírné technologie,“ řekl Jim Chilton, senior viceprezident Boeing Space and Launch. Vesmírné letadlo bylo odvozeno od X-37A, které navrhla NASA na konci 90. let minulého století. Tato letadla jsou aktuálně dvě a původně byla navržena pro mise o maximální délce 270 dní – už od první mise však byla tato doba překročena. Letadla jsou navržena tak, aby mohla létat na oběžné dráze ve výšce 240 až 800 kilometrů nad Zemí a experimenty poté přivézt zpět pro další zkoumání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze