Krátký test rovnováhy může předpovědět, jak dlouho budete žít

Krátký test rovnováhy může předpovědět, jak dlouho budete žít
Fotografie: unsplash.com
  • Stání na jedné noze po dobu deseti sekund vám může ukázat, zda máte vyšší pravděpodobnost úmrtí v příštích 10 letech
  • Starší lidé, kteří testem neprošli, měli 1,84krát vyšší riziko úmrtí
  • Neschopnost uspět stoupala s věkem a horším zdravotním stavem

U starších lidí může držení rovnováhy na jedné noze předpovědět, jak dlouho budou žít. Lidé, kteří nevydrželi stát na jedné noze po dobu deseti sekund, měli téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že v následujících deseti letech zemřou. Studie byla zveřejněná v odborném časopise British Journal of Sports Medicine.

Podle vědců na rozdíl od aerobních cviků, flexibility a svalové síly bývá rovnováha zachována až do 60 let věku, poté se rychle vytrácí. „Přesný důvod, proč může ztráta rovnováhy předpovídat riziko smrti, zatím není známý,“ uvedl autor studie, sportovní lékař a ředitel výzkumu a vzdělání na klinice pohybové medicíny Clinimex v Riu de Janeiru Dr. Claudio Gil Soares de Araújo. Dále uvedl, že špatná rovnováha a muskuloskeletální poruchy mohou být spojovány s křehkostí starších lidí.


„Pokud starší člověk upadne, má vysoké riziko rozsáhlých zlomenin a dalších souvisejících komplikací. To hraje velkou roli ve vyšším riziku úmrtnosti,“ dodal autor studie pro nbcnews.com. Kontrola rovnováhy na jedné noze, byť jen na několik sekund, je dobrý způsob, jak zjistit, zda staršímu člověku hrozí riziko pádu. „Vzpomeňte si, jak často potřebujete zůstat stát na jedné noze, například při vystupování z auta, při chůzi po schodech a tak dále,“ uvedl Dr. Claudio Gil Soares de Araújo.

Studie začala už v roce 2008. Výzkumníci se zaměřili na 1 702 osob ve věku od 51 do 75 let. Při první kontrole byli účastníci požádáni, aby stáli na jedné noze po dobu 10 sekund, aniž by se čehokoli přidržovali. Všichni měli tři pokusy. Celkově v testu neuspěl každý pátý. Vědci poznamenali, že neschopnost projít testem stoupala s věkem a horším zdravotním stavem. Výsledky ukázaly, že u lidí, kteří testem neprošli, bylo 1,84krát vyšší riziko úmrtí v příštích deseti letech. Podle autora studie ale není pozdě na zlepšení rovnováhy cvičením. Pár minut cvičení denně doma nebo v posilovně by mohlo hodně pomoci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze