Která zvířata na Zélandu žijí a která naopak nepotkáte? Možná budete překvapeni

Osobní průvodce Novým Zélandem
Která zvířata na Zélandu žijí a která naopak nepotkáte? Možná budete překvapeni
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na zvířata, která žijí na Zélandu jak ve vodě, tak na souši
  • Původním savcem je pouze netopýr, zbývající zvířata byla postupně dovezena
  • Hodně druhů se zde vyskytuje endemicky
  • Několik druhů zvířat se zde naopak vůbec nevyskytuje

Dnes se podíváme na zvířata, která na Novém Zélandu žijí. Hodně lidí si myslí, že na Novém Zélandu žijí podobná zvířata jako v Austrálii. Opak je ale pravdou. Na Zélandu hodně zvířat vůbec nenajdete a rozhodně se nemusíte bát, že vás nějaké otráví. Jediným původním suchozemským savcem je netopýr. Vše ostatní bylo dovezeno. Největší zastoupení mají pravděpodobně ptáci, kterých je tu mnoho druhů a ve velkém počtu. Pokud se zaposloucháte, uslyšíte je všude – i ve městě.

Když se řekne Nový Zéland, každý si představí ptáka Kiwi. Tito noční ptáci však byli téměř vyhubeni, jelikož se jedná o nelétavého ptáka, takže byl hojně loven. Jedná se o endemitního živočicha, což znamená, že se vyskytuje pouze na jednom místě na světě. Aktuálně Kiwi ve volné přírodě nenajdete, pouze v různých rezervacích a zoo. Zajímavé na nich je, že jako jediní ptáci mají nosní dírky na konci zobáku a ve tmě se pohybují pomocí speciálních štětinovitých per, která slouží jako hmatové vousky. Samice také kladou vzhledem ke své velikosti obrovská vejce. Ty představují až 20 % z jejich váhy.

Nový Zéland

Dalším nelétavým ptákem, který zde žije, je Kakapo Soví. Vyskytuje se pouze na Novém Zélandu – jedná se tak o jednoho z nejvzácnějších papoušků na světě. Dosahuje výšky až 60 centimetrů a váží až 4 kg. Tyto rozměry z něj dělají největšího a nejtěžšího papouška na světě. Jelikož na Novém Zélandu neměli přirozeného predátora, stali se nelétavými a pohybují se po zemi, nebo šplhají po stromech. Jsou to noční tvorové, kteří se dožívají až 100 let.

Nový Zéland

Nemohu vynechat ani ptáka Tui. Ten se také vyskytuje pouze na Novém Zélandě. Potkáte ho téměř všude a poznáte ho jednoduše – má na náprsence bílou chocholku. Pokud bude sedět na větvi nad vámi, lehce ho poznáte, oproti bílému chomáčku peří je jeho zbarvení tmavé. Jedná se o zpěvného ptáka, který je až hlučný. Dokáže krásně zpívat, ale dělat i nepříjemné pazvuky. Má takový rozsah, že některé zvuky již lidské ucho nezaznamená.

Nový Zéland

Pokud se podíváme na zvířata, která žijí na zemi, určitě zmíním ovce. Na Novém Zélandu jsou všechna zvířata chována venku na pastvě. Ovce tak vidíte na mnoha místech, od klasických pastvin až po parky. Jsou prostě tam, kde se potřebuje spásat tráva. Po celé zemi uvidíte rozdělené půdy plotem právě kvůli ovcím. Ačkoliv zde počet ovcí každoročně klesá, je jich zde více jak 25 milionů.

A co ve vodě? Zmínit musíme například šest druhů tučňáků. Tučňák žlutooký se vyskytuje pouze na Novém Zélandu. Na tuleně se zase můžete jít podívat na několik míst u pobřeží, nejznámější je asi maják Cape Pallister, kde uvidíte stovky tuleňů. Pozor – nepřibližujte se k nim příliš blízko, mohou být agresivní. Ve vodě pak můžete vidět delfíny, kosatky, velryby a malé medúzy. Medúz se nemusíte bát, jsou opravdu malinké, že si jich nejspíše ani nevšimnete, navíc nežahají.

Určitě stojí za zmínku i to, že zde žije největší hmyz na světě – kobylka Weta. Samička dorůstá až 10 centimetrů a ačkoliv se jedná o kobylky, vzhledem ke své váze nemůžou skákat. Všeobecně je zde hodně hmyzu, ale spíše toho užitečného.

Nový Zéland

A která zvířata na Zélandu naopak nepotkáte vůbec? Tak třeba hady. Na Zélandu hadi prostě nejsou. Pokud z nich máte panický strach, tady se bát nemusíte. Podobné je to s pavouky, jedovatí pavouci se zde téměř nevyskytují a kousnutí je velmi vzácné. Většinou uvidíte i nám známého Sekáče rohatého, spíše známého pod názvem Johana. Na Zélandu nejsou ani krokodýli.

Pokud máte rádi přírodu a zvířata, Nový Zéland k návštěvě přímo vybízí. Je zde vidět, že menší počet obyvatel má za následek nedotčenou přírodu na mnoha místech, o kterou se země stará tak, aby nedotčená zůstala. A o čem bude příští díl? Zaměříme se na jídlo, které je zde běžně k dostání v obchodech, ale i co místní vaří.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze