Ledovce v třetině chráněných oblastí během příštích 30 let zmizí

Ledovce v třetině chráněných oblastí během příštích 30 let zmizí
Fotografie: unsplash.com
  • Ledovce v třetině oblastí na seznamu světového dědictví UNESCO do roku 2050 zmizí
  • Tání ledovců vedlo od roku 2000 ke zvýšení hladiny světových moří o 20 %
  • Ledovce ročně ztrácí zhruba 58 milionů tun ledu

Klimatická krize se dotýká téměř všech regionů světa. Jedním z nejviditelnějších ukazatelů klimatických změn jsou ledovce. Tají v posledních desetiletích závratným tempem, což vedlo od roku 2000 ke zvýšení hladiny světových moří o 20 %. Nyní výzkumníci OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) zjistili, že ledovce v třetině oblastí na seznamu světového dědictví do roku 2050 UNESCO zmizí, ať už se globální oteplování zpomalí, nebo ne.


Mezi ledovce, které jsou na pokraji zmizení v místech světového dědictví, patří ty, které se nachází ve dvou nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších parcích USA, jde o Yellowstonský národní park a Yosemitský národní park. V ohrožení jsou největší ledovce ve střední Asii a Evropě a také poslední ledovce v Africe, konkrétně Mount Kenya a Mount Kilimanjaro. Podle informací UNESCO ledovce ročně ztrácí zhruba 58 milionů tun ledu, to odpovídá celkovému objemu vody spotřebované za rok ve Francii a Španělsku dohromady.

„Tato zpráva přináší velmi silné poselství v tom smyslu, že lokality světového dědictví jsou ikonická místa – místa, která jsou extrémně důležitá pro lidstvo, ale zejména pro místní komunity a domorodé obyvatelstvo,“ uvedl vedoucí projektu a autor zprávy pro cnn.com Tales Carvalho Resende.

Zpráva vychází týden před začátkem Konference OSN o změně klimatu 2022 (COP27) v Egyptě, kde se světoví lídři zaměří na to, jak dosáhnout výraznějšího omezení využívání fosilních paliv, které by omezilo globální oteplování na 1,5 stupně Celsia. Budou také diskutovat o zhoršujících se extrémních výkyvech počasí, včetně vln veder, záplav a bouří.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze